Shutterstock

Nieuws Varkens

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

22 December 2021 - Stef Wissink

Hoewel de varkensprijzen al sinds lange tijd onder druk staan voerden Deense varkenshouders de dieraantallen toch telkens wat op. Deze trend lijkt nu gestopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van het Deense statistisch bureau blijkt dat het totaal aantal varkens 1% kleiner was dan een jaar eerder. Denemarken telde in oktober 2021 minder zeugen, biggen en vleesvarkens dan een jaar eerder. Het lijkt er daarmee op dat de moeilijke situatie op de Europese biggen- en vleesvarkensmarkt toch wat beslag begint te krijgen op de varkensaantallen in het land.

Minder zeugen, vooral krimp aantal gedekte gelten
In alle belangrijke rijke varkens categorieën werd er krimp opgetekend. Zo daalde het totaal aantal zeugen met 2% van 1.283.000 stuks tot 1.263.000 stuks, een daling van 20.000 dieren. Binnen deze groep daalde met name het aantal gedekte gelten, een indicatie voor de toekomstige ontwikkeling van de zeugenstapel. Het aantal nam met 16.000 stuks af van 232.000 stuks tot 216.000 stuks, een min van 7%.

Het aantal biggen en jonge vleesvarkens daalde met 1% tot 8,82 miljoen. Het aantal vleesvarkens zwaarder dan 50 kilo nam met 2% af tot 3,13 miljoen dieren.

Denen geconfronteerd met zeer zwakke biggenvraag
Deense varkenshouders leunen van oudsher sterk op het exporteren van biggen naar onder andere Duitsland en Polen. In deze beide landen kampen varkenshouders naast de slechte prijsvorming echter met een onzekere en verslechterende situatie rondom Afrikaanse varkenspest. Dit komt de vraag naar Deense biggen niet ten goede. De Deense biggenprijs schoot dit najaar dan ook ver onderuit en kwam zelfs ver onder de dip van vorig jaar uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox