Nowaczyk / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

12 November 2021

Poolse varkenshouders zijn op het moment nauwelijks bereid om biggen te kopen. De slechte economische situatie in de varkenshouderij ligt hieraan ten grondslag. Bedrijven besluiten eigen geteeld graan te verkopen om de eigen liquiditeitspositie te ondersteunen. Dat meldt het Duitse SUS-online op basis van bronnen.

De van oorsprong nog sterk versnipperde Poolse varkenshouderij met veel kleine bedrijven staat voor grote uitdagingen. Varkenshouders ontbreekt het geld om voor biggen te betalen en besluiten mede daarom om granen direct te verkopen. De Poolse belangenorganisatie voor de vleesindustrie roept de overheid op om bedrijven tegemoet tekomen. De situatie in Polen heeft ook een flink effect op de Deense varkenshouderij. De Denen exporteerden vorig jaar zo'n 6 miljoen biggen naar Polen. 

Varkenspest extra onzekerheid
Extra onzekerheid voor varkenshouders in Polen is de zeer onrustige situatie omtrent de Afrikaanse varkenspest. Waar de situatie in het eerste half jaar wat rustiger leek, zijn de afgelopen maanden veel bedrijven besmet geraakt. Sinds 1 januari dit jaar is de Afrikaanse varkenspest op 119 Poolse bedrijven vastgesteld. Ook werd het virus gevonden bij liefst 2.380 wilde zwijnen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kunstmest

Poolse boer krijgt ruim 100 euro kunstmestsubsidie

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Analyse Aardappelen

Poolse aardappelteler is het beu en areaal keldert

Analyse Varkens

Onzekerheid en gebrek liquiditeit remt export big

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief