Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt moet draai nog vinden

7 Januari 2022 - Wouter Baan

In de eerste week van het nieuwe jaar moet de varkensmarkt de gang er nog in krijgen. De markt wordt getekend door een ruim aanbod levende varkens, terwijl de vraag naar vlees nog op zijn gat ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stroeve start van het nieuwe jaar mag geen verrassing zijn. Rond Kerst en nieuwjaar is er - zoals verwacht - fors minder geslacht, waardoor het al ruime varkensaanbod verder is opgelopen. Slachterijen maken bovendien weinig haast met slachten, mede ingegeven door grote personeelstekorten waarmee zij te dealen hebben. 

In de katholieke landen stonden de activiteiten deze week helemaal op een laag pitje, gezien zij donderdag 6 januari 'Driekoningen' vierden. Verwacht wordt dat de vleesverwerkende industrie vanaf volgende week opstart, al zal het waarschijnlijk tijd kosten om op stoom te komen. 

Vleesvraag nog lauw
Ondertussen maken slachterijen stemming over het zwakke sentiment in de markt, temeer omdat de exportvraag buiten Europa zwak is en de voorraden ruim zijn. Daarbij wordt de afzet naar de foodservice sterk gemist, als gevolg van de lockdown. Dat de Internetbeurs vrijdag 7 januari een centje steeg tot €1,28 per kilo springt daarom extra in het oog. Zeker omdat alle vijf partijen werden verhandeld, wat de laatste tijd zelden voorkwam. Tegelijkertijd moeten we de marktgraadmeter met een korreltje zout nemen, gezien dat het handelsvolume niets voorstelt.

Partijen in de Nederlandse varkenshandel hebben de huidige marktsituatie ingecalculeerd. "Even door de zure appel heen bijten", is daarbij het devies. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €1,19 per kilo, terwijl de prijs van levende varkens onveranderd noteert op €0,90.

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend €0,90 - €0,92 €0,903 €0,90
Geslacht €1,19 - €1,21 €1,194 €1,19
Toelichting op de notering voor week 2:

Er staat spanning op de ontwikkeling van de varkensprijzen. Enerzijds zijn er steeds meer handelaren die het ritme van onveranderd maar wat graag willen onderbreken. Velen zijn het zat. De slachterijen laten een tegengeluid horen. Daar komen de signalen weg dat het niet loopt in de vleeshandel en dat de prijzen onder druk staan.

Uit de middeling van de opgaven wordt duidelijk dat er wel iets van een opwaartse beweging is waar te nemen, maar dat deze onvoldoende is om een plus te realiseren. En dat is een tegenvaller. De lichtpuntjes, voor zover daar al sprake van kan zijn, is de willige opname van varkens in Duitsland (Duitse origine) en Polen.

In Nederland zijn slachterijen eerst nog druk met het wegwerken van het aanbod vanwege de feestdagen, maar dat lijkt minder omvangrijk te zijn dan wel eens geweest is. Het ware gezicht van de varkensmarkt zullen we pas met een paar weken zien.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 18 (+1). Voor levende varkens werd 16 keer een prijs ingevoerd (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 2:
- Aanbod blijft te groot! Wordt komende weken niet minder.
- Handel flauw.
- Beurs moet signaal afgeven dat de varkensprijs echt omhoog moet. Nederlandse mesters beuren het minst voor de varkens met de hoogste kosten.
- Aanbod varkens in relatie tot slachtplan erg groot. Wederom doorschuiven met varkens. Vleesverkoop erg moeizaam.
- Onveranderd. Aanbod gaat afnemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden