David Tonelson / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Exportrecord voor varkenssector VS in 2021

11 Februari 2022 - Wouter Baan

De Amerikaanse varkenssector heeft in 2021 een exportrecord weten te realiseren. Hoewel de volumes nipt terugliepen, lag de onderliggende waarde wel hoger dan het jaar daarvoor. Net als Europa zag de VS de afzet naar China flink teruglopen, maar buurland Mexico neemt juist fors meer af.

De VS exporteerde in 2021 in totaal 2,9 miljoen ton varkensvlees, wat neerkomt op een daling van circa 2%. De onderliggende waarde pluste echter met 5% tot ruim $8 miljard, zo blijkt uit cijfers van van de Amerikaanse vleesexportfederatie (USMEF). Dit is vooral te danken aan de koopdrift van Mexico, gesteund door de goede economie aldaar. Ook de Amerikaanse zuivelsector, die afgelopen jaar eveneens voor een recordbedrag exporteerde, profiteerde daarvan.

Afzet China fors lager
De afzet naar Mexico steeg in 2021 met 27% tot 874.000. De onderliggende waarde steeg zelfs met bijna 50% tot $1,6 miljard. China (inclusief Hongkong) is met een exportwaarde van $1,7 miljard in waarde nog altijd de belangrijkste afzetmarkt. Ten opzichte van het jaar daarvoor kelderde de waarde echter wel met een kwart. De volumes daalde zelfs met 30% tot 734.000 ton.

De afzet naar Japan toonde vorig jaar een stabiel verloop. De volumes daalde met 2% tot 220.000 ton, maar de onderliggende waarde steeg met 4% tot $1,6 miljard. Japan is voor de VS een belangrijke afzetmarkt voor de afzet van toegevoegde waarde producten. Dit in tegenstelling tot China die vooral bijproducten importeert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox