Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkensprijzen blijven in Verenigde Staten oplopen

21 Februari 2022 - Wouter Baan

De Amerikaanse varkensprijs heeft de wind overduidelijk in de zeilen en noteert intussen alweer boven $2 per kilo. Ook de termijnmarkt in Chicago loopt hard op. Waar komt deze opleving vandaan? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar in Europa de varkensprijzen langzaam uit het prijsdal omhoog kruipen, tonen de varkensprijzen in de VS meer spirit. De Iowa/Minnesota-notering is sinds november al met 75% gestegen tot $2,15 per kilo. Daarmee staat de notering op het hoogste niveau sinds half augustus. Ook de termijnmarkt in Chicago trekt hard aan en noteert ondertussen zelfs alweer $2,40 per kilo. Wat opvalt is dat de seizoensmatige stijging dit jaar behoorlijk vroeg is ingezet, bovendien is de start voortvarend.

Minder varkens, minder vlees 
De opleving in de markt is te danken aan snel oplopende vleesprijzen. Die reageren op de slachtcijfers die al wekenlang behoorlijk achterblijven. Dit voornamelijk als gevolg van de Omikron-variant dat de slachtplannen dwarsboomt. Wat mogelijk ook meespeelt, is dat het aantal varkens behoorlijk is afgenomen. Op 1 december telden de Verenigde Staten 74,2 miljoen varkens, zo bleek toen uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dit is een daling van 4% tegenover dezelfde periode vorig jaar en 1% vergeleken met de telling van september.

In tegenstelling tot Europa zijn de vleesvoorraden in de VS laag. In december noteerde het USDA 399 miljoen pond. Dit komt neer op circa 180.000 ton. Op papier is dat zo'n 40.000 ton minder dan het varkensvlees dat in december in Duitsland lag opgeslagen. In de VS liggen de voorraden daarmee behoorlijk ver onder het langjarig gemiddelde, in tegenstelling tot Europa waar de vrieshuizen naar verluidt bomvol zitten. Aan de vraagkant krijgt de Amerikaanse vleesmarkt steun van het 'einde' van de coronacrisis. Daarbij kan de VS goede vleesexportcijfers weerleggen, mede dankzij uitstekende afzetmogelijkheden in Mexico. Het buurland heeft daarmee het gat opgevuld, wat de vraaguitval in China heeft achtergelaten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden