Shutterstock

Nieuws Varkens

Spanjaarden schroeven aantal varkens verder op

22 Februari 2022 - Stef Wissink

De varkensstapel in Spanje blijft stevig groeien, zo blijkt uit de eerste voorlopige cijfers van het Europees Statistisch Bureau (Eurostat). Vooral het aantal gehouden biggen en zeugen is opgelopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste voorlopige cijfers van Eurostat kwamen vorige week beschikbaar over de ontwikkeling van de varkensstapel. De cijfers van Europa's grootste producent Spanje ontbraken nog, maar zijn inmiddels gepubliceerd. Het aantal varkens op het Iberische schiereiland is verder gegroeid. Het totaal aantal varkens groeide van 32,8 miljoen stuks vorig jaar mei naar 34,5 miljoen in december. Een toename van 1,7 miljoen dieren, ofwel 5,2%. Met name het aantal gehouden biggen en zeugen liep op. Het aantal vleesvarkens bleef vrij stabiel. 

Vleesvarkens
Het aantal jonge vleesvarkens (20 kilo tot 50 kilo) nam met ongeveer 0,5 miljoen stuks toe van 7,5 miljoen dieren naar ruim 8 miljoen. Het aantal vleesvarkens van 50 kilo en zwaarder bleef vrijwel stabiel op 14,1 miljoen varkens. De groei werd vooral opgetekend bij het aantal gehouden zeugen en biggen. Het aantal zeugen steeg in een half jaar tijd met krap 50.000 stuks tot iets meer dan 2,7 miljoen. Dat betekent een stijging van 1,7%. Het aantal gehouden biggen van onder de 20 kilo steeg fors. Er werden in december 2021 zo'n 9,6 miljoen jonge biggen onder de 20 kilo geteld. Dat waren er 1,1 miljoen meer dan in mei 2021. Dat betekent een toename van 12,9%.

De voorlopige Spaanse cijfers wijzen op een verder groeiend aanbod slachtvarkens in het land in 2022. Vorige week bleek uit cijfers van Eurostat dat de Europese varkensstapel (exclusief Spanje) 6,5% kleiner is, een krimp van 5,78 miljoen varkens. De Spaanse groei van 5,2%, ofwel 1,7 miljoen stuks, tempert de Europese krimp met enkele procenten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden