Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws ABN Amro

'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'

31 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vanwege de oorlog, hogere gasprijzen en (de daarmee gepaard gaande) inflatie van naar verwachting 5,3% heeft ABN Amro de volumeprognoses voor sectoren voor 2022 omlaag bijgesteld. Voor de agrarische sector wordt een krimp van 2% verwacht. Dat was vorig jaar nog 0%.

De explosief stijgende gas- en elektriciteitsprijzen kosten het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar naar schatting €22 miljard, zo stelt ABN Amro in haar sectorprognoses. Daarbij is er op basis van gesprekken met de markt vanuit gegaan dat voor de helft van het verbruik van het bedrijfsleven variabele tarieven worden betaald. Dit blijft een schatting, want specifieke cijfers zijn er niet.

Voedingsmiddelenindustrie onder meest kwetsbare sectoren
De markt verwacht dat de prijzen voor gas en elektriciteit in ieder geval tot de lente van 2023 niet of nauwelijks dalen. De voedingsmiddelenindustrie is een van de meest kwetsbare sectoren voor hoge energieprijzen, zo stelt de bank. Het gaat bijvoorbeeld om industriële bakkerijen en aardappelverwerkers. De sector kan daarnaast de gevolgen van de hogere prijzen voor kunstmest ervaren. "Allereerst is Rusland een grote producent van kunstmest, maar ook is voor die productie relatief veel gas nodig. Het middel wordt gebruikt bij de productie van plantaardige producten als rijst, granen, aardappelen en suikerbieten. Als daarvan de prijzen stijgen, zal de voedselverwerkende industrie de gevolgen hiervan merken."

ABN Amro berekende aan de hand van cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Agrimatie de energiekosten inclusief elektriciteit, gas en kolen, maar exclusief bijvoorbeeld benzine en diesel voor transport, voor de twintig branches die in verhouding tot de omzet de hoogste energiekosten maken. Hieronder vallen zeven foodgerelateerde branches (zie tabel).

  netto-omzet
(miljoen)
Energiekosten (miljoen) Energiekosten
% van omzet
Resultaat (miljoen) Energiekosten t.o.v. resultaat
Glastuinbouw 8.253 1.261 15,3% 1.116 113%
Meelindustrie 2.674 98 3,7% 121 72%
Dienstverlening voor de landbouw 5.711 171 3,0% 930 18%
Aardappelindustrie 3.231 87 2,7% 152 57%
Brood- en banketbakkerijen 3.405 88 2,6% 371 24%
Traditionele horeca 23.368 582 2,5% 3.342 17%
Groente- en fruitverwerking 5.920 125 2,1% 237 53%

Ten opzichte van 2019, het jaar waarop de percentages gebaseerd zijn, zijn de gas- en elektriciteitstarieven vervijfvoudigd. Dat kan leiden tot dieprode cijfers. "Tenzij de bedrijven erin slagen de afzetprijzen te verhogen." Het is volgens de bank de vraag of alle getroffen bedrijven de miljarden aan extra energiekosten kunnen doorberekenen aan afnemers. Als voorbeeld worden eieren aangehaald. "Jumbo, Albert Heijn en inkoopvereniging Superunie melden hogere kosten voor tafeleieren te vergoeden. Pluimveehouders zijn daarmee voor een deel verlost van de pijn die is ontstaan als gevolg van de gestegen energieprijzen. Het andere deel moeten de pluimveehouders zien door te rekenen aan de industrie, waar de eieren in voedsel worden verwerkt."

De concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven - tegenover het buitenland - wordt in sommige gevallen ook geraakt. De bank noemt de tuinbouw, waarbij concurrenten uit Zuid-Europa in het voordeel zijn door het warmere klimaat. "Sommige glastuinders laten hun kassen deels of helemaal leeg, omdat de kosten te hoog worden en dit niet wordt goedgemaakt door hogere omzetten. Weer andere tuinders kiezen ervoor om minder te belichten, wat de productie drukt."

'Bedrijven kunnen het na de zomer moeilijk krijgen'
De volumeprognoses zijn naar beneden bijgesteld. De verwachting is dat het volume van de foodsector dit jaar gelijk blijft (-0,4% in 2021). Voor de agrarische sector wordt een krimp van 2% verwacht. Over het algemeen is de prognose nog wel positief. "Dit komt doordat de vraag sterk is en dat de eindafnemers tot op zekere hoogte bereid zijn de hogere prijzen te betalen", aldus ABN Amro in haar rapport.

In de tweede helft van jaar wordt het effect van toenemende schaarste en hogere prijzen meer prangend en verwacht de bank een verslechtering. "Bij hoog blijvende kosten kunnen bedrijven het na de zomer moeilijk krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ABN Amro
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
SjefO 31 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897580/volume-agrarische-sector-krimpt-dit-jaar-2-procent]'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'[/url]
Het grootste probleem voor de meest duurzame sector ter wereld zijn de ministers vd Wal en Staghouwer beide nul verstand van landbouw en veehouderij, deze 2 mensen zijn aangesteld om D66 te paaien "slopen wat er te slopen valt"is het devies ,Rutte is de minister president en Kaag bepaald wat er moet gebeuren, dat is de "DEAL"
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden