Shutterstock

Nieuws Varkens

Rendement varkens onder druk ondanks hoge prijzen

6 April 2022 - Stef Wissink

Ondanks de de forse opbengsstijging blijft het rendement in de varkenssector achter. De kostenexplosie aan de input zijde zorgen voor blijvend onder druk staande marges.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA BestPigletPrice verdubbelde bijna in luttele weken tijd en dat is terug te zien in de rendmentsbarometer voor de vermeerdering. De stand van de DCA Biggenindex klom op van 35 punten in februari tot 135 punten in maart. Ondanks deze recordsnelle stijging is er van euforie in de sector geen sprake. De opmars van de prijzen is tot stilstand gekomen en de hoge kosten zorgen er voor dat het rendement voor de tijd van het jaar maar middelmatig is.

De invloed van het hoge kostenplaatje komt goed tot uiting in de index. Waar bij een biggenprijs van €57,00 in het voorjaar de index nog een stand van 160 punten aantikte was dat vorige week bij een biggenprijs van €57 een stand welke zo'n 25 punten lager lag. Daarbij dient aangetekend te worden dat er in de index wordt gerekend met de gemiddelde voerprijs over de maand maart. Eind maart lagen de voerkosten echter aanzienlijk hoger wat betekent dat de index feitelijk gezien wat te hoog staat. 

{{dataviewSnapshot(43_1649163438)}}
Vleesvarkensindex
De DCA Vleesvarkensindex steeg ook flink, maar het rendement werd naast de fors gestegen voerprijzen ook flink gedrukt door de fors duurdere biggen. In de periode van week 8 tot en met week 12 steeg de DCA Beursprijs 2.0 met €0,59 per kilo geslacht gewicht. In dezelfde periode steeg de DCA BestPigletPrice met €28,50. Hoewel de varkensopbrengst dus met enkele tientallen euro's per varken sneller steeg dan de prijs voor een big zijn vleesvarkenshouders ook een aanzienlijk deel van dit extra saldo kwijt aan hogere voerkosten.

De DCA Vleesvarkensindex steeg van 31,5 punt in week 8 tot ruim 90 punten in week 12. Ook voor deze index geldt dat de gemiddelde voerprijs over maart in de berekening van de index is meegenomen en dat de prijzen voor varkensvoeders inmiddels op een aanzienlijk hoger niveau liggen. Ook historisch gezien staat de rendementsindex voor vleesvarkens gezien de vrije hoge varkensnoteringen op slechts een laag niveau. Bij een DCA Beursprijs 2.0 van rond €1,80 in week 8 van 2020 bereikte de vleesvarkensindex nog een stand van rond de 135 punten, een aanzienlijk bovengemiddeld rendement. Daar blijft de index met een vergelijkbare varkensprijs nu dus ruim onder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden