Shutterstock

Nieuws Oorlog

Tönnies werft vluchteling op Pools-Oekraïense grens

6 April 2022 - Stef Wissink

Tönnies is afgelopen week mikpunt van kritiek geworden nadat bekend werd dat het vluchtelingen als personeel werft op de Pools-Oekraïense grens. In de Poolse grensplaats Przemyśl, vlak over de grens bij Lviv, deelt het bedrijf flyers uit waarin vluchtelingen een arbeidsvoorstel wordt aangeboden.

Vluchtelingenorganisaties hebben weinig begrip voor de actie. Zij wijzen erop dat de gevluchte Oekraïeners in een zeer chaotische situatie zijn beland. Gevlucht voor de oorlog komen zij aan in opvangcentra waar zij vaak dagenlang moeten verblijven voordat de reis richting een Europees land, meestal Duitsland, kan worden voortgezet. Mensen bevinden zich in een noodsituatie en het aanbieden van werk aan zulke kwetsbare mensen noemt men 'ongevoelig'.

Tönnies bevestigt actie maar 'wil enkel helpen'
Een woordvoerder van Tönnies heeft aan Duitse media bevestigd dat drie werknemers van het bedrijf in de regio actief zijn. Benadrukt wordt echter dat het bedrijf vluchtelingen vooral wil helpen met transport en onderdak en dat het mensen een toekomst biedt. Volgens de woordvoerder betaalt het bedrijf bovendien €11 per uur, een bedrag dat boven het minimumloon ligt.

Volgens Tönnies is het aanbod bovendien niet gestoeld op een eigen gebrek aan arbeidskrachten. Op dit moment zijn er volgens het bedrijf voldoende mensen beschikbaar en is het aanbod dat Tönnies doet enkel bedoeld om mensen ter plekke te helpen. Wel zegt het bedrijf dat de actie bij nader inzien misschien wat 'te voorbarig' is. Het wil met politiek en autoriteiten in gesprek om afspraken te maken op welk vlak de juiste hulp kan worden geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden