Shutterstock

Nieuws Oorlog

Tönnies werft vluchteling op Pools-Oekraïense grens

6 April 2022

Tönnies is afgelopen week mikpunt van kritiek geworden nadat bekend werd dat het vluchtelingen als personeel werft op de Pools-Oekraïense grens. In de Poolse grensplaats Przemyśl, vlak over de grens bij Lviv, deelt het bedrijf flyers uit waarin vluchtelingen een arbeidsvoorstel wordt aangeboden.

Vluchtelingenorganisaties hebben weinig begrip voor de actie. Zij wijzen erop dat de gevluchte Oekraïeners in een zeer chaotische situatie zijn beland. Gevlucht voor de oorlog komen zij aan in opvangcentra waar zij vaak dagenlang moeten verblijven voordat de reis richting een Europees land, meestal Duitsland, kan worden voortgezet. Mensen bevinden zich in een noodsituatie en het aanbieden van werk aan zulke kwetsbare mensen noemt men 'ongevoelig'.

Tönnies bevestigt actie maar 'wil enkel helpen'
Een woordvoerder van Tönnies heeft aan Duitse media bevestigd dat drie werknemers van het bedrijf in de regio actief zijn. Benadrukt wordt echter dat het bedrijf vluchtelingen vooral wil helpen met transport en onderdak en dat het mensen een toekomst biedt. Volgens de woordvoerder betaalt het bedrijf bovendien €11 per uur, een bedrag dat boven het minimumloon ligt.

Volgens Tönnies is het aanbod bovendien niet gestoeld op een eigen gebrek aan arbeidskrachten. Op dit moment zijn er volgens het bedrijf voldoende mensen beschikbaar en is het aanbod dat Tönnies doet enkel bedoeld om mensen ter plekke te helpen. Wel zegt het bedrijf dat de actie bij nader inzien misschien wat 'te voorbarig' is. Het wil met politiek en autoriteiten in gesprek om afspraken te maken op welk vlak de juiste hulp kan worden geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Graandeal met 120 dagen verlengd, zegt Oekraïne

Nieuws Kunstmest

Kremlin zet kunstmest in als pressiemiddel

Analyse Granen & Grondstof

Graandeal Zwarte Zee hangt boven de markt

Analyse Granen & Grondstof

Tarwekoers schiet omhoog door raketten op Oekraïne

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief