Eigen foto

Analyse Biggen

Gebroken slachtweken zet biggenprijs onder druk

11 April 2022 - Wouter Baan

Nu de druk op de varkensprijs toeneemt, kan de biggenprijs geen standhouden. De DCA BestPigletPrice loopt deze week zodoende opnieuw tegen een correctie aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De conclusie is dat de biggenprijzen, tijdens de prijsrally op de varkensmarkt, te veel voorschot hebben genomen op betere tijden. De werkelijkheid is minder rooskleurig. Veel handelaren verwachten dat de varkensprijzen niet ongeschonden door de naderende gebroken weken komen. Temeer omdat ook de karkasonderdelen deze week behoorlijk in waarde dalen, wat een trendbreuk is. Vooral de hammen lopen deze week tegen een forse correctie op. Om die reden verlaagt Vion deze week de varkensprijs met €0,05 tot €1,86 per kilo (inclusief btw). Een gelijke varkensprijs was volgens het vleesconcern niet meer te handhaven. 

De perspectieven voor de varkensprijs zijn al met al veel meer gematigd dan enkele weken terug. Dit, in combinatie met de hoge voer- en energiekosten, maakt dat de vraag naar biggen lauw is. Vooral in Duitsland en Spanje, wat de belangrijkste exportbestemmingen zijn. Ook Nederlandse vleesvarkenshouders zijn veelal terughoudend om 'dure' biggen op te leggen, zo schetsen handelaren. Daarbij wordt de biggenafzet in de wielen gereden door de naderende twee gebroken slachtweken rondom Pasen en Koningsdag. Daarmee stagneren ook de afzetmogelijkheden van biggen.

BPP omlaag
Hoewel de Duitse biggenprijs (VEZG) deze week blijft staan op €60 per big, weet de DCA BestPigletPrice een correctie niet te ontlopen. Op basis van de opgaven daalt de notering met €2,50 tot €53,50 per big. Historisch gezien toont de notering een atypisch beeld. Doorgaans blijven de prijzen namelijk een paar weken overeind, nadat de voorjaarsrally ten einde is.  

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden