Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensprijs koerst door vlakker landschap

22 April 2022 - Wouter Baan

Na een prijscorrectie is de rust op de varkensmarkt teruggekeerd. Een verhoging is op dit moment niet in beeld, net zoals een verdere prijsverlaging niet aan de orde is. Dit betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 maar één kant op kan, en dat is zijwaarts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stabiele mutatie van de Duitse VEZG-notering deze week op €1,95 per kilo spreekt de argumenten van Nederlandse slachterijen tegen om de varkensprijs in ons land verder naar beneden te praten. Dat zou namelijk onverteerbaar zijn bij de primaire producenten die sowieso al bepaald niet happy waren met de verlagingen in de afgelopen weken.

Rust weergekeerd
Op dit moment is de rust in de markt weergekeerd, ondanks het ruime aanbod in Nederland door twee gebroken slachtweken achter elkaar. Ook in Duitsland is het aanbod redelijk in lijn met de slachtplannen, hoewel daar wel een volle slachtweek aanstaande is. Dit zorgt tegelijkertijd weer voor wat lucht op de Nederlandse markt.

De Europese vraag naar vlees is stabiel. Richting de zomermaanden nemen de slachtcijfers in Europa doorgaans af en die verwachting gaat ook voor dit jaar op. Wanneer het toeristenseizoen in de zuidelijke landen aanbreekt en ook in het Noordwesten van Europa de temperaturen verder oplopen, kan dit de vleesvraag laten prikkelen. Op dit moment is dat echter (nog) niet aan de orde.

Stabiele mutatie DCA Beursprijs
Voor een verdere stijging van de varkensprijs is een goede exportvraag juist noodzakelijk. Dit lijkt voorlopig niet aan de orde te zijn, wat betekent dat de afzet in Europa de stemming op markt moet aanzwengelen. Zoals aangegeven, is dat op dit moment niet aan de orde. Dit betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 niets anders rest dan een stabiele mutatie, zoals ook door veel handelaren is geopteerd. De notering voor geslachte varkens blijft staan op €1,72 per kilo, terwijl de prijs van levende varkens op €1,34 blijft staan.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden