Shutterstock

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

5 Mei 2022 - Stef Wissink

Het Chinese zero-tolerance beleid inzake corona levert steeds meer belemmeringen voor de handel op. In sommige landen zien exporteurs zich voorlopig zelfs genoodzaakt de export van onder andere rund- en varkensvlees op te schorten. Analisten zien bovendien ook een link tussen de flinke prijsval op de Global Dairy Trade en de lockdowns in China. Vleesexporteur Vion herkent de vertragingsproblematiek, maar zegt de situatie wel goed onder controle te hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Problemen lijken vooral te ontstaan bij de belangrijke invoerhaven van Shanghai, zo melden bronnen aan persbureau Reuters. De voornaamste bottleneck lijkt evenwel niet in het lossen van de containers te zitten, maar bij het vervoer van producten verder landinwaarts. Vanwege de strenge lockdown zitten inwoners van bijvoorbeeld Shanghai al een maand lang verplicht thuis, met alle gevolgen voor de logistiek van dien.

Corona-uitbraak in maart zorgt voor problemen
De haven van Shanghai is goed gepositioneerd om producten het Chinese achterland in te brengen. Sinds een corona-uitbraak eind maart is de logistiek richting vervolgbestemmingen echter een flinke uitdaging. Een woordvoer van varkensverwerker Danish Crown laat aan Reuters weten: "Het lossen van containers gaat nog oké. De grote uitdaging is om zaken uit de haven te krijgen; het vinden van vrachtwagens en chauffeurs."

Naast vlees lijken ook andere foodstromen getroffen te worden door de problematiek. Genoemd worden onder andere zuivelproducten en oliën. Ondertussen lag de import van rundvlees ingevoerd via de haven van Shanghai zo'n 23% lager in maart dit jaar dan in maart 2022. De Amerikaanse vleesverwerker Tyson heeft reeds aangegeven te trachten om product dat onderweg is richting het land om te leiden. Dit totdat de situatie in China zich normaliseert. Braziliaanse exporteurs hebben reeds zendingen geannuleerd en boeken op dit moment ook geen nieuwe transporten in.

Ook de zuivelmarkt lijkt last te hebben van de huidige situatie. De Global Dairy Trade moest afgelopen week fors terrein prijsgeven. Marktanalisten wijten dit mede aan de zwakke vraag vanuit China veroorzaakt door de lockdowns. Uit Chinese invoerdata blijkt ook dat de import van zuivelproducten recent aanzienlijk is teruggevallen.

Naast de ingestelde lockdowns hanteert de Chinese overheid ook strenge invoereisen voor importproducten. Goederen zouden eerst naar centrale opslagplaatsen moeten worden gebracht waar vervolgens coronatesten op, en soms zelfs in de verpakking, worden uitgevoerd. De procedures leiden tot hoge kosten.

Vion herkent problemen, maar heeft zaken onder controle
Vleesexporteur Vion laat bij navraag aan Boerenbusiness weten de problematiek in China te herkennen en op dit moment ook met vertragingen te kampen bij naar China verstuurde zendingen. Aangegeven wordt echter dat vertragingen vaker voorkomen. Bovendien neemt het vleesconcern ook nu nog gewoon bestellingen uit het land aan en worden goederen verladen. Of de situatie impact op de varkensprijs zou kunnen hebben, valt op dit moment niet te zeggen, zo meldt een woordvoerder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox