Shutterstock

Nieuws Stikstof

Gelderland wil ook industrie uitkopen

18 Mei 2022

Gelderland wil, naast veehouders, ook industrie vrijwillig gaan uitkopen. De provincie heeft daarvoor een voorstel klaarliggen. Ook het verduurzamen van de agrarisch sector en industrie is daar onderdeel van. De maatregelen zijn volgens de provincie Gelderland binnen twee jaar uit te voeren. Nu het geld nog. De provincie vraagt €520 miljoen van het Rijk.

In Gelderland zijn ongeveer 380 PAS-melders. De minister heeft toegezegd ervoor te zorgen dat deze bedrijven alsnog een vergunning krijgen, maar dit traject verloopt moeizaam, zo geeft de provincie aan in een persbericht. De provincie biedt de minister aan om ruimte uit de Gelderse stikstofbank te gebruiken om de eerste PAS-melders te helpen. Gedeputeerde Peter Drenth: "Voor deze ondernemers moet duidelijkheid komen. Het is belangrijk om dit goed te regelen."

Gelderland heeft het stikstofvoorstel gestuurd naar de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD). In totaal is voor het pakket aan maatregelen €520 miljoen nodig van het Rijk. Drenth: "De minister vraagt ons om een voorstel om de stikstofaanpak te versnellen. Dit is ons antwoord. Mét draagvlak van onze Gelderse bouw, industrie, landbouw, logistiek en natuurpartners. Deze maatregelen zijn snel uit te voeren. We kunnen dit voor eind 2023 voor elkaar krijgen. Maar dan moet er nu wel snel geld komen om aan de slag te gaan. De tijd van praten is voorbij."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox