Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkenshandel prikkelt markt met prijsverhoging

10 Juni 2022 - Wouter Baan

Het betere sentiment op de varkensmarkt wordt bevestigd met een stijging van de DCA Beursprijs. Hoewel de sluizen voor forse verhogingen nog niet open staan, is dit wel een signaal dat de markt langzaam maar zeker wat beter in vorm raakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al een ruime week wordt gesproken over een vriendelijker sentiment op de varkensmarkt. Tot nu toe kwam het in Nederland en Duitsland nog niet tot uiting in de noteringen, maar het aanbod levende varkens is wel beter plaatsbaar. Daarbij zijn er signalen dat de vleesafzet gemakkelijk gaat. Ook richting de exportmarkten buiten Europa. Dit komt ook voorzichtig tot uiting in de vleesprijzen. Wel ontbreekt de echte overtuiging nog, zo geeft de vleeshandel aan. Wellicht moet de markt nog warm draaien en kan de start van het toeristenseizoen voor verdere impulsen zorgen.

Ondertussen droogt het varkensaanbod seizoensmatig langzaam op. Ook de gebroken slachtweken zijn nu passé. Dit maakt dat de afzet van vleesvarkens in de komende weken waarschijnlijk verder zal verbeteren, wat de kans op prijsverhogingen doet toenemen. Vanuit het perspectief van varkenshouders zou dit zeer wenselijk zijn om de gestegen (voer)kosten te kunnen opvangen.

Verhoging om te prikkelen
Slachterijen proberen ondertussen te temporiseren door aan te geven dat een stijging van de varkensprijs te vroeg komt. Daar zit vast een kern van waarheid in, maar sommige varkenshandelaren voelen er wel wat voor om de markt te prikkelen middels een verhoging van de DCA Beursprijs 2.0. Er wordt gepleit voor een behapbare verhoging, als signaal. Net zoals afgelopen maandag gebeurde met de DCA BestPigletPrice.

Op basis van de opgaven stijgt de notering voor de geslachte varkens met €0,02 tot €1,66 per kilo. De prijs van levende varkens noteert een plus van €0,01 tot €1,31 per kilo. Of de slachterijen volgende week gaan volgen, zal moeten blijken. Dit zal ook afhangen hoe de markt in Duitsland zich gaat ontwikkelen. Ook daar komen voorzichtig positieve signalen vandaan. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden