Nu de varkensvleesmarkt concreet aanstalten naar boven maakt, is de biggenmarkt opnieuw iets vriendelijker en daarmee volgens de handel rijp een tweede prijsverhoging.
De biggenafzet gaat gemakkelijker, maar nog niet vanzelf, zo geven handelaren aan. Het ontbreekt aan een overtuigende vraag van vleesvarkenshouders die willen doorpakken. Nog altijd wordt in de handel gewezen op de hoge voerkosten die het bijna onmogelijk maken om rendement te maken.
De voerprijzen lijken de komende maanden af te vlakken, maar prijsverlichting is niet op komst. Met name de Duitse exportvraag laat het afweten. De relatief hoge aantallen die naar Spanje gaan, kunnen dit niet compenseren.
Mogelijk dat de vraag naar biggen verder verbetert wanneer ook de slachterijnoteringen in Nederland en Duitsland (in navolging van de DCA Beursprijs) omhooggaan. Dat Vion met 3 cent verhoogd, is een goede voorbode.
Het aanbod vrije biggen is beperkt, dus het keerpunt is de markt kan snel optreden. Al moet de varkensprijs dan wel serieus aanstalten omhoog maken. Zover is het nog niet. Bovendien zetten de biggenprijzen in deze tijd van het jaar - historisch gezien - nooit grote stappen.
Betere vleesmarkt
De vleesmarkt zet betere verhalen inmiddels om in prijsverhogingen, zo blijkt uit de onderdelenprijzen die DCA wekelijks publiceert. Zwaargewichten in het karkas als de hammen, ribstukken, middels en de schouders stijgen deze week in waarde en trekken daarmee de verwaarding van het varken omhoog. Er is bovendien mooi zomerweer op komst, wat de vleesafzet een verdere impuls kan geven.
Op basis van de opgaven schuift de DCA BestPigletPrice voor de tweede week op rij met 50 cent naar boven op, waarmee de notering uitkomt op €39,50 per big. Het verschil met de Duitse VEZG-biggenprijs, die is blijven staan op €40, wordt daarmee kleiner.
Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.