Shutterstock

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

2 Juli 2022 - Redactie Boerenbusiness

Op een varkensbedrijf in de Duitse deelstaat Nedersaksen is Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Het ministerie van Landbouw van Nedersaksen heeft dit zaterdag aan het begin van de middag bevestigd. Het getroffen vleesvarkens- en zeugenbedrijf ligt in Emsbüren, dat slechts 15 tot 20 kilometer van de grens met Nederland ligt. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) roept alle Nederlandse varkensbedrijven en aanverwant bedrijfsleven op voorzorgsmaatregelen te nemen en de hygiëne in acht te nemen.

Uit de testen die zijn uitgevoerd door het Duitse Friedrich-Löffler-Institut (FLI) is het AVO-virus definitief vastgesteld. Met deze constatering heeft het AVP-virus in een klap een sprong van enkele honderden kilometer gemaakt. Het was eerder vooral geconstateerd aan de Pools-Duitse grens. Het getroffen bedrijf is een zeugenbedrijf met 280 zeugen en ongeveer 1.500 biggen. De besmetting heeft grote gevolgen voor de Duitse varkenshouderij in het gebied.

Rondom het bedrijf is een quarantainezone ingesteld van 10 kilometer. In dit gebied bevinden zich 296 varkensbedrijven, waar in totaal circa 195.000 varkens worden gehouden. In deze zone geldt een vervoersverbod en op alle bedrijven worden testen gedaan op de aanwezigheid van het virus. De dieren op het getroffen bedrijf zelf worden morgen (zondag 3 juli) geruimd.

Harde klap voor varkenshouders
Een onderzoek naar de contactbedrijven van het getroffen varkensbedrijf is inmiddels gestart. De overheid sluit een besmetting via een geïnfecteerd wild zwijn. Het vermoeden bestaat dat het virus via het voer of een andere toeleverancier of erfbetreder is binnengekomen. Volgens Brigitte Otte-Kinast, de minister van landbouw van Nedersaksen, was het een kwestie van tijd voordat AVP de deelstaat bereikte. "Dit is een harde klap voor de varkenshouders in ons land. Wel hebben we ons de afgelopen jaren intensief voorbereid op een mogelijke uitbraak."

Zij doet een oproep aan de bevolking om geen 'epidemie-toerisme' te doen. De bewindsvrouw benadrukt dat het AVP-virus lang besmettelijk kan blijven in de omgeving en kan worden overgedragen via bepaalde vleesproducten, maar ook via besmet voer, voertuigen, kleding of gereedschap. "Het is daarom essentieel om het risico op verspreiding van de ziekteverwekker te verkleinen."

De POV meldt zaterdagmorgen reeds een overleg te hebben gehad met het ministerie van Landbouw. Een crisisstaf onder leiding van het ministerie wordt opgestart, meldt de organisatie. De tracering van bedrijven en bewegingen is reeds gestart. Maandag volgt er een bestuurlijk overleg met alle Nederlandse stakeholders, laat de POV weten. "Voor nu is het belangrijk dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Neem alle hygiëne maatregelen in acht en let er goed op dat vervoersmiddelen schoon en ontsmet zijn. Bij vervoersmiddelen die terugkomen uit Duitsland is dubbele R&O verplicht. Let ook goed op de risisco's van de import van losse grondstoffen voor diervoeding.", laat de POV weten.

Geval Afrikaanse varkenspest, Emsbüren
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox