Klasse KI

Nieuws Varkens

Focus op kostprijsverlaging varkens blijft belangrijk

5 Juli 2022 - Stef Wissink - 1 reactie

Ondernemers in de varkenshouderij moeten de focus blijven houden op het verlagen van de kostprijs. Dat werd vorige week (30 juni) inzichtelijk gemaakt op het zogeheten DuRock Festival, dat Klasse KI specifiek voor jonge varkenshouders had georganiseerd.

De varkenshouderij wordt geconfronteerd met een historisch hoog kostenplaatje, die het rendement onder druk zet. Veel van deze kosten zijn beter onder controle te houden als er technisch goed wordt gepresteerd. Pieter Pijnenburg, HAS-student en stagiair bij Klasse KI, heeft in kaart gebracht wat het economisch effect is van het spenen van extra biggen. Over de uitgangspunten heeft hij contact gehad met Wageningen Economic Research.

Uit de cijfers blijkt dat het afleveren van extra biggen per zeug in tijden van hoge kosten een nog hoger economisch voordeel oplevert. Zo is het verschil in gemiddelde kostprijs per afgeleverd big - bij het leveren van 39 biggen per zeug - zo'n €8 per stuk lager dan wanneer er 30 biggen worden gespeend. Respectievelijk komt de kostprijs uit op €55 en €63 per stuk. Daarmee levert het spenen van 9 extra biggen in het huidige hoge kostenklimaat een nog hogere kostenreductie op dan gerekend met een langjarig gemiddeld kostenplaatje.

Kostprijs per afgeleverde big bij verschillende productieniveau's, bron: Klasse

In de kostenbepaling is rekening gehouden met extra kosten als er extra biggen worden geproduceerd. Zo stijgt het kostenplaatje per zeug per jaar bij de genoemde stijging van 30 naar 39 biggen van €1.890 naar €2.145. Omdat de kostprijs voor de laatste biggen minder snel stijgt ligt de kostprijs van de laatste 9 biggen op ongeveer €28,35. Dit betekent dat de laatste biggen vaak rendabel zijn en het dus interessant is om extra biggen te spenen. Pijnenburg geeft aan dat bij het spenen van extra biggen rekening is gehouden met extra uitgaven voor biggenvoer, zeugenvoer en arbeid.

Het fokprogramma van DanBred richt zich niet enkel op technische indicatoren, maar ook op de kwaliteit van vlees. Stefan Derks, directeur van Klasse KI, moeten we als sector blijven focussen op het verlagen van de kostprijs. "Anders kunnen we als exporterend land de concurrentie met andere landen niet blijvend aangaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
ad 6 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10899390/focus-op-kostprijsverlaging-varkens-blijft-belangrijk]Focus op kostprijsverlaging varkens blijft belangrijk[/url]
bij 40 nog beter
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

Analyse Varkens

Kostprijs Nederlandse varkens relatief laag

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport Brazilië groeit flink

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox