Klasse KI

Nieuws Varkens

Focus op kostprijsverlaging varkens blijft belangrijk

5 Juli 2022 - 1 reactie

Ondernemers in de varkenshouderij moeten de focus blijven houden op het verlagen van de kostprijs. Dat werd vorige week (30 juni) inzichtelijk gemaakt op het zogeheten DuRock Festival, dat Klasse KI specifiek voor jonge varkenshouders had georganiseerd.

De varkenshouderij wordt geconfronteerd met een historisch hoog kostenplaatje, die het rendement onder druk zet. Veel van deze kosten zijn beter onder controle te houden als er technisch goed wordt gepresteerd. Pieter Pijnenburg, HAS-student en stagiair bij Klasse KI, heeft in kaart gebracht wat het economisch effect is van het spenen van extra biggen. Over de uitgangspunten heeft hij contact gehad met Wageningen Economic Research.

Uit de cijfers blijkt dat het afleveren van extra biggen per zeug in tijden van hoge kosten een nog hoger economisch voordeel oplevert. Zo is het verschil in gemiddelde kostprijs per afgeleverd big - bij het leveren van 39 biggen per zeug - zo'n €8 per stuk lager dan wanneer er 30 biggen worden gespeend. Respectievelijk komt de kostprijs uit op €55 en €63 per stuk. Daarmee levert het spenen van 9 extra biggen in het huidige hoge kostenklimaat een nog hogere kostenreductie op dan gerekend met een langjarig gemiddeld kostenplaatje.

Kostprijs per afgeleverde big bij verschillende productieniveau's, bron: Klasse

In de kostenbepaling is rekening gehouden met extra kosten als er extra biggen worden geproduceerd. Zo stijgt het kostenplaatje per zeug per jaar bij de genoemde stijging van 30 naar 39 biggen van €1.890 naar €2.145. Omdat de kostprijs voor de laatste biggen minder snel stijgt ligt de kostprijs van de laatste 9 biggen op ongeveer €28,35. Dit betekent dat de laatste biggen vaak rendabel zijn en het dus interessant is om extra biggen te spenen. Pijnenburg geeft aan dat bij het spenen van extra biggen rekening is gehouden met extra uitgaven voor biggenvoer, zeugenvoer en arbeid.

Het fokprogramma van DanBred richt zich niet enkel op technische indicatoren, maar ook op de kwaliteit van vlees. Stefan Derks, directeur van Klasse KI, moeten we als sector blijven focussen op het verlagen van de kostprijs. "Anders kunnen we als exporterend land de concurrentie met andere landen niet blijvend aangaan."

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
ad 6 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10899390/focus-op-kostprijsverlaging-varkens-blijft-belangrijk]Focus op kostprijsverlaging varkens blijft belangrijk[/url]
bij 40 nog beter
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws varkens

Varkenshandel bang voor te positieve stemming

Nieuws Varkens

Stevige daling Russische export van varkensvlees

Nieuws varkens

Duitse slachterijen geven toe aan druk producenten

Nieuws Varkens

Forse daling aantal varkensslachtingen in VK

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief