Agrifoto

Nieuws Stikstof

Bioboeren pleiten voor échte omslag landbouw

6 Juli 2022 - 24 reacties

Een groep boeren bestaande uit leden van Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische boeren en Herenboeren Nederland heeft een 'Groenboerenplan' aangeboden aan ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

In het Groenboerenplan wordt gepleit voor een 'échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem'. Een groeiende groep boeren en tuinders werken volgens de ondertekenaars aan duurzame landbouwmethoden met meer nadruk op plantaardige voeding en afzet in korte ketens. Zij werken soms 'al decennia aan een landbouw die een bijdrage levert aan het welzijn van mensen vanuit een plattelandscultuur die mensen verbindt.'

Klimaat, bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit zijn allemaal onderwerpen die de landbouw in het hart raken, zo staat in het stuk. Daarom is er een grote urgentie om vanuit een vitale landbouwsector de productie van voldoende en gezond voedsel ook voor de volgende generaties veilig te stellen.

10 kernpunten
In het plan worden een aantal aanbevelingen genoemd. Het zijn oplossingsrichtingen op verschillende vlakken waarin de overheid mogelijk een sturende rol kan spelen. Zo pleiten de ondertekenende organisatie voor een eerlijke prijs voor producten waarbij met name wordt gehint op het heffen van belastingen op niet duurzaam geproduceerd voedsel. Ook zouden bronmaatregelen aan de basis moeten liggen voor het reduceren van de stikstofuitstoot in Nederland. Daarbij moet gedacht worden aan het verminderen van de veevoer- en kunstmest import, en minder aan nieuwe technologie die 'niet dienend is aan systeemoplossingen'.

Zo snel mogelijk perspectief
Ook vraagt de groep de overheid om zo snel mogelijk perspectief te geven aan boeren die niet of nauwelijks bijdragen aan de huidige problemen en juist inhoud geven aan het toekomstig perspectief op de landbouw. Zij moeten zo snel mogelijk te horen krijgen dat ze door kunnen met het bedrijf. Dat zou namelijk ook het juiste perspectief bieden aan boeren die de omslag nog moeten maken. De varkens- en pluimveehouderij zou juist flink ingekrompen kunnen worden. Wel blijft er ruimte voor deze sectoren waarbij dieren vooral vanuit reststromen gevoerd kunnen worden. Om de vraag naar duurzame landbouwproducten te stimuleren zou er bovendien meer voorlichting moeten komen over voedsel.

Volgens het Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische boeren en Herenboeren Nederland worden het plan en de aanbevelingen namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren aangeboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Abonnee
van gaal 6 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899420/bioboeren-pleiten-voor-eacute-chte-omslag-landbouw]Bioboeren pleiten voor échte omslag landbouw[/url]
van je collega's moet je het hebben........
herenboeren, is een clubje idealisten die door subsidie kunnen boeren op gratis land van andere. als die ons moeten reden worden we allemaal in loondienst van de staat
Abonnee
Boer Jan 6 Juli 2022
Dat is het precies, en als de boerenstand zich naar de slachtbank laat leiden zijn we straks allemaal slaven van de staat, en horigen van de elite.
Abonnee
frog 6 Juli 2022
Kunnen jullie met dit systeem garanderen dat er genoeg voedsel voor de inwoners van Nederland geproduceerd gaat worden? En zo ja ook graag nog wat voor de hongerige mondjes in Afrika? En kom niet aan met dat verhaal dat wij de wereld niet hoeven te voeden.
ruud hendriks 6 Juli 2022
"Herenboeren, is een clubje idealisten die door subsidie kunnen boeren op gratis land van andere. als die ons moeten reden worden we allemaal in loondienst van de staat"
Slecht huiswerk gedaan, 1 keer juist 2 keer mis. Ze zijn inderdaad idealistisch.
Het land kopen of pachten ze gewoon.
Dat doen ze niet met subsidie, maar de 200 leden leggen allemaal 2000 euro in voor het startkapitaal en betalen een jaarlijkse bijdrage voor producten, betalen op die manier de boer. De staat heeft daar niets mee te maken.
Subsidie voor onderzoek ed krijgen ze wel, maar hé, subsidie is in de landbouw nou ook weer geen heel raar woord......
Abonnee
zuidboertje 6 Juli 2022
tot zo ver de links extremistische tak van de landbouw. Een beetje dom deze uitspraken. Als ze de gehele landbouw zo willen omvormen, kunnen ze hun nichemarkt, met bijbehorend hoge subsidies, voordelen en kontdragerij op de buik schrijven en komen ze erachter dat ze geen bestaansrecht hebben.
ruud hendriks 6 Juli 2022
#zuidboertje. Links is prima als u dat zo ziet. Extremistisch is een rare toevoeging bij een groep die gewoon aan het werk is en niemand in de weg zit. Fijn dat u al voorziet hoe het allemaal loopt. Voorlopig groeit het als kool. Niemand die zegt dat ze de hele landbouw zo om willen vormen, dat vult u zelf in. Het is niet dé maar een manier om consument betrokken landbouw vorm te geven.
Abonnee
pieter 6 Juli 2022
frog, kan jij produceren voor iemand die jou product niet kan betalen? Over idealistisch gesproken!
Abonnee
frog 6 Juli 2022
pieter schreef:
frog, kan jij produceren voor iemand die jou product niet kan betalen? Over idealistisch gesproken!
vreemd pietertje je gebruikt het woord idealistisch maar vind blijkbaar dat als ze het niet kunnen betalen ze maar moeten verrekken.
Abonnee
juun 6 Juli 2022
jullie weten toch wat Fransie wil Bio en voor elke consument dus naar beneden die prijs van dat juppen eten ben je weer terug bij af
Abonnee
Jan 6 Juli 2022
frog, hoe ga je dan aan je euro's komen? Werk jij voor niets?
Abonnee
frog 6 Juli 2022
Jan schreef:
frog, hoe ga je dan aan je euro's komen? Werk jij voor niets?
Volgend jaar begin ik met een beetje subsidie zelf een voedselbosje daar mogen de mensen dan gratis hun maaltijd bij elkaar sprokkelen nobele gedachte hé!
Abonnee
tijdbom 6 Juli 2022
Er is nu al een overschot aan biologisch,waar praat men over.Vraag het de winkelier zelf.Het is veel te duur op dit moment,met enorme prijsstijgingen op dit moment. Voorlopig zal het niet goedkoper worden.
En laten we nu eerlijk zijn,is biologisch echt lekkerder?Je zou eens een proef moeten doen.
Gun de laagste inkomsten ook een lekker betaalbaar stuk niet bio vlees.
Abonnee
inno 6 Juli 2022
ze zouden foto's bij de biologische producten moeten doen hoe het gegroeid is tov gangbaar. met lekkere meeldauw uien en dikke phytopthora haarden in aard velden. ben benieuwd of t dan ook nog zo lekker is
Abonnee
Janus 6 Juli 2022
Afgelopen jaar was het bio spul ook slecht te verkopen, melk peen uien gaan in reguliere circuit weg.
Kosten van opslag en verwerking zijn hoog en opbrengst soms zeer laag door ziekte en plagen.
Consumenten hebben er ondanks enorme promotie geen behoefte aan.
Sneu zoals bovenstaande groepen zich profileren en reguliere telers de maat nemen.
Heulers met LNV ambtenaren
Abonnee
peer 6 Juli 2022
#ruud Hendriks;
klopt dat mensen geld inleggen en betalen voor hun producten.
maar hoe komt Herenboer zo makker aan haar land? voor normale boeren is dat een mega (dure) uitdaging. beetje vreemd.

ik woon in Breda; zo wat iedere maand is in het gemeentehuis een info bijeenkomst

ooh ja: ik meen dat de gemeente Breda 20 ha "over had vd Herenboeren ", wat ze eerst in de vrije markt aan gewone boeren verhuurden

stichting Doen en Postcodeloterij ondersteunt
kortom; er is terdege financiële voorkeursbehandeling en steun voor Herenboeren. Dat mag, ben daar eerlijk over ga niet heimelijk zitten te doen.
en ik? ga gewoon door grootschalig, professioneel voedsel produceren, geld verdienen en belasting betalen waardoor allerlei linkse hobby's ook door kunnen gaan.
Abonnee
huug 6 Juli 2022
ruud hendriks schreef:
"Herenboeren, is een clubje idealisten die door subsidie kunnen boeren op gratis land van andere. als die ons moeten reden worden we allemaal in loondienst van de staat"
Slecht huiswerk gedaan, 1 keer juist 2 keer mis. Ze zijn inderdaad idealistisch.
Het land kopen of pachten ze gewoon.
Dat doen ze niet met subsidie, maar de 200 leden leggen allemaal 2000 euro in voor het startkapitaal en betalen een jaarlijkse bijdrage voor producten, betalen op die manier de boer. De staat heeft daar niets mee te maken.
Subsidie voor onderzoek ed krijgen ze wel, maar hé, subsidie is in de landbouw nou ook weer geen heel raar woord......
waar hebben de herenboeren grond gekocht dan Ruud?
Abonnee
Andere Ruud 7 Juli 2022
Poetin is een idealist Tjeerd de Groot ook wat deze 2 gemeen hebben ze onderdrukken en doen aan landjepik. Tsaar Peter de Groot ( oprichter Sint-Petersburg etc) is het grote voorbeeld van Poetin zal het toch familie zijn van Tjeerd!!. De NAVO stuurt wapens naar Oekraïne als ze beter wisten wat hier gebeurt hadden ze ook wapens naar de NL boeren gestuurd kunnen we ons enigszins verdedigen tegen onze Agressor…
Abonnee
lei 7 Juli 2022
een lang verhaal even heel kort.
ik sta in de supermarkt waar ik de keus heb tussen "gangbaar verantwoord geteeld voor een prijs die ik voor het gemak 100 noem. Daarnaast staan vrijwel dezelfde producten ,misschien iets minder mooi,maar "biologisch/ecologisch" geteeld. De prijs dáárva n is echter 140.... Welk schap moet het meest worden bijgevuld???? Voedsel(sprookjes)bos of bioboer...Met alle respect...De huishoud € kan maar op één manier worden besteed.
Abonnee
ad akkermans 7 Juli 2022
Co2 is het echte probleem. we moeten bomen planten vooral in natuurgebieden .Daar is nitraat voor nodig.
Abonnee
peter 7 Juli 2022
Ruud hendriks: herenboeren leggen min 2000 euro in en betalen jaarlijks een contributie: over rendement op die 2000 euro word niet gerept, verder een maandelijkse contributie om de boel(r) draaiend te houden, krijg je dan wel een pakket voor wat oa door vrijwilligers geoogst is.
Stichting doen zit er ook bij, enig idee wat voor rendement die op hun inleg ontvangen??? Ik denk niets, dat is dus de subsidie, per ha best wat meer dan de gemiddelde nederlandse boer ontvangt.
Abonnee
Zuidwest 7 Juli 2022
Hier kost de goedkoopste vrijwilliger al gauw 35€ ex BTW per uur.
Abonnee
ftog 7 Juli 2022
peter schreef:
Ruud hendriks: herenboeren leggen min 2000 euro in en betalen jaarlijks een contributie: over rendement op die 2000 euro word niet gerept, verder een maandelijkse contributie om de boel(r) draaiend te houden, krijg je dan wel een pakket voor wat oa door vrijwilligers geoogst is.
Stichting doen zit er ook bij, enig idee wat voor rendement die op hun inleg ontvangen??? Ik denk niets, dat is dus de subsidie, per ha best wat meer dan de gemiddelde nederlandse boer ontvangt.
vroeger noemde men dit een piramide spel.
Abonnee
ldj 7 Juli 2022
Mes in de rug van zogenaamde collega's. Op dit tijdstip met zo'n verhaal te komen terwijl de bio markten overvoerd zijn en er zoveel spraakverwarring is over het stikstof dossier. Slecht voor de bio en de gangbare boer.
Abonnee
tijdbom 7 Juli 2022
Boris Johnson is onder dwang weg gemoeten vw zijn vele leugens en bedrog.Rutte is geen haar beter hoor.
Zijn liefde bij de Nederlander is minimaal laag,maar hij begrijpt het ook niet net zoals Boris Boef.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Stikstofstemming

Remkes lokt partijen uit de tent, kabinet wacht af

Nieuws Stikstof

Remkes praat met zuivel over stikstof en markt

Nieuws Stikstof

NewMob wil herstart natuurmetingen door RIVM

Nieuws Prinsjesdag

Onbegrip over 'perspectief' voor boeren in Troonrede

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief