De spanning op de varkensmarkt bouwt zich op. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) werkt verstorend, ook in de vleeshandel.
Het varkensaanbod in ons land valt als ruim tot zeer ruim te bestempelen. Een aantal slachterijen neemt minder varkens op, zo geven handelaren aan. Varkenshouders zijn op hun beurt juist extra bereidwillig om te leveren. Dit uit vrees dat AVP onverhoopt ook in Nederland toeslaat. In dat geval zouden de varkensprijzen zomaar 20 cent kunnen inleveren, zo is de gedachte.
In de afgelopen weken is de prikkel om in Duitsland te leveren kleiner geworden, doordat het prijsverschil met de Nederlandse noteringen nagenoeg is opgeheven. Daarbij zijn Duitse slachterijen sowieso terughoudend om Nederlandse varkens op te nemen, zo geven handelaren aan. Dit alles maakt dat de Nederlandse markt volloopt. Door de hogere temperaturen volgende week zou dat ook weer kunnen teruglopen, doordat er dan groeivertraging ontstaat.
Vleesvoorraden worden afgebouwd
Ook in de vleeshandel is sprake van 'AVP-angst'. Afnemers maken hier dankbaar gebruik van en nemen een afwachtende houding aan. Nederlandse slachterijen willen de vleesvoorraden graag afbouwen. Dit geldt met name voor de onderdelen die naar Azië gaan. Die voorraden zijn in de afgelopen maanden juist uitgebouwd, aangezien de Chinese markt later dit jaar weleens meer vragend kon worden. Om daar op te blijven 'speculeren', is echter linke soep met AVP in de achtertuin.
Je merkt aan alles dat de varkensmarkt nerveus is. Concreet zijn prijsverlagingen nog niet aan de orde, maar - als het tegen zit - kon dit weleens werkelijkheid gaan worden. Ook Duitse slachterijen maken stemming. Hoewel sommige handelaren voor een verlaging opteren, kan de DCA Beursprijs voor de derde week op rij blijven staan op €1,74 per kilo, terwijl de levende varkens €1,37 per kilo blijven noteren.
Klik hier voor een toelichting op de notering.