Shutterstock

Analyse Biggen

Extreme hitte zit biggenhandel in de weg

18 Juli 2022 - Wouter Baan

De biggenhandel in ons land gaat zeer stroef. Door de extreme hitte deze dagen is er bovendien een extra obstakel bij gekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een combinatie van factoren maakt dat de biggenhandel voor geen meter loopt. Door de hitte worden er minder vleesvarkens geslacht, waarbij ook nog sprake is van groeivertraging. De druk op de (Duitse) varkensprijs prikkelt bepaalt niet om nieuwe koppels op te leggen en daar komt het tropenrooster nu nog bij.

Hitteprotocol van kracht
Voor vandaag en morgen is het hitteprotocol voor diervervoer afgekondigd. Dit houdt in dat het veetransport aan allerlei welzijnsregels gebonden zit. Het gevolg is dat er minder transportbewegingen zijn en dus ook minder handel. Vooral het aanrijden van verre bestemmingen – als Spanje en Oost-Europa – is lastig te organiseren. De exportvraag is zodoende nog zwakker dan die al was. 

Gelijke varkensprijs, ondanks Duitse druk
Al met al is er sprake van een lamme en gelaten stemming. Tegelijkertijd is ook geen sprake van serieuze prijsdruk, omdat de Nederlandse varkensprijzen staande blijven. In navolging op de DCA Beursprijs houdt ook Vion de varkensprijs deze week gelijk op €1,90 per kilo. Dit betekent dat de prijsdruk zich voorlopig enkel tot de Duitse markt lijkt te beperken.

De Duitse VEZG-notering blijft deze week stabiel op €42,50 per big. Ook de DCA BestPigletPrice verroerd zich niet en blijft staan op €41,50 per big. Deze stabiele beweging past bij het seizoenspatroon dat de biggenmarkt kenmerkt. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden