martinbertrand.fr / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Stikstof holt VVD uit, maar blijft in peiling net voor BBB

28 Augustus 2022 - Eric de Lijster - 5 reacties

Veel van de kiezers die de VVD bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer gedag zeggen, zijn het niet eens met de doelen van het stikstofbeleid. Deze groep vindt dat het doel om de stikstofuitstoot te halveren tot 2030 niet bindend hoeft te zijn. Hoewel de VVD in de peiling van Maurice de Hond 14 zetels verliest, blijft de partij van premier Mark Rutte net 1 zetel boven BoerBurgerBeweging (BBB). De partij van Caroline van der Plas blijft met 19 zetels in de peiling virtueel de tweede partij van Nederland.

Dit komt naar voren in de peiling die Maurice de Hond zonderdagmorgen 28 augustus heeft gepubliceerd. Hieruit blijkt dat BBB vooralsnog de huidige stikstofmalaise niet verder kan omzetten in meer zetels en virtueel kan doorstoten tot de eerste partij van Nederland. In de nieuwe peiling komt BBB uit op 19 zetels en dat is een verlies van 1 zetel ten opzichte van de vorige peiling van 10 juli 2022. Voor de partij van Van der Plas, die nu alleen in het parlement zit, is dit nog altijd een spectaculaire winst. De VVD verliest ook een zetel en komt uit op 20 zetels in de peiling.

Verder valt op dat het CDA noch profiteert noch schade lijdt van hun nieuwe positie in het stikstofdebat, met een lonkende kabinetscrisis tot gevolg. De partij van Wopke Hoekstra blijft steken op 6 zetels, nog altijd een fors verlies ten opzichte van de huidige 15 zetels. D66 blijft, net als de VVD, het slecht doen bij de kiezers. De partij van Sigrid Kaag halveert volgens de peiling naar 12 zetels. De vier coalitiepartijen hebben in de peiling gezamenlijk 44 zetels, een verlies van maar liefst 34 zetels ten opzichte van het huidige aantal in het parlement.

Grote verschillen in opvattingen stikstof
De Hond heeft ook gepeild hoe de kiezers staan in het stikstofbeleid en dan met name of het kabinetsdoel van 50% stikstofreductie in 2030 moet worden gehaald. Van de kiezers die meedoen aan de peiling is een minderheid van 47% het daar mee eens, waardoor een meerderheid vindt dat dit stikstofdoel niet heilig moet zijn. Wel zijn de verschillen naar gelang de politieke voorkeur groot. Alle partijen op de linkerflank krijgen ruime steun van hun kiezers voor het handhaven van dit doel. Een grote meerderheid van de kiezers van alle partijen die meer aan de rechterkant van het politieke spectrum liggen, vindt het stikstofdoel absoluut niet heilig. De VVD valt in deze specifieke peiling op, meldt De Hond.

Een meerderheid van 53% van de liberalen vindt dat de VVD aan het stikstofdoel van 2030 moet vasthouden. Maar dit zijn, benadrukt De Hond, de kiezers die aangeven dat zij nu nog steeds op de VVD stemmen. De Hond wijst daarbij op de zwarte streepjes in de grafiek (zie onder). Deze geven aan als de peiling wordt afgezet tegen het stemgedrag van de kiezers tijdens de Tweede Kamerverkiezing van vorig jaar. Als de kiezers worden meegenomen die toen op de VVD hebben gestemd, blijkt slechts 35% van de achterban van de VVD voor het heilig verklaren van 2030 in het stikstofbeleid te zijn. Slechts 16% van degenen die vorig jaar VVD hebben gestemd en het nu niet meer zouden doen, beschouwt volgens De Hond het jaar 2030 als bindend en de overigen niet. 

Code Rood in politiek Den Haag
In een toelichting op de peilingen spreekt De Hond zelf van een Code rood voor politiek Den Haag, verwijzend naar de enorme versnippering in het politieke landschap en de onmacht van de huidige coalitie om daadkrachtig op te treden in crises als stikstof, het asielbeleid, de energieprijzen en de inflatie. Hij verwacht dat als het kabinet de komende 6,5 maand - tot aan de verkiezingen van de Provinciale Staten en indirect de Eerste Kamer half maart 2023 - niet valt, de kans heel groot is dat de uitslag van deze verkiezingen "een soort bevestiging zal zijn van het patroon dat we nu zien in de peiling en de regering bij lange na geen meerderheid in de Eerste Kamer zal krijgen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
jan jansen 29 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900300/stikstof-holt-vvd-uit-maar-blijft-in-peiling-net-voor-bbb]Stikstof holt VVD uit, maar blijft in peiling net voor BBB[/url]
"een soort bevestiging zal zijn van het patroon dat we nu zien in de peiling en de regering bij lange na geen meerderheid in de Eerste Kamer zal krijgen." Wat een onzinnige zin. Wil de Hond zijn gelijk halen te koste van het kabinet! Het mag nooit een verwijt zijn dat een kabinet niet valt.
Abonnee
Tijdbom 29 Augustus 2022
Jammer dat vvd nog zoveel aanhang heeft,maar misschien dat het beter gaat als Rutte en zijn trawanten opgerot zijn.
Piet 29 Augustus 2022
Enige nut van dit artikel is harder liegen van regerende beroepsleugenaars en meer onderzoek naar de waarheid in de tijd die we niet meer hebben, slachtrijp.

Wopke Hoekstra geeft ons de achterdeur van regerende terroristen.
Steun met deze man met spandoeken om ons land te bevrijden.
Abonnee
Tijdbom 29 Augustus 2022
Piet schreef:
Enige nut van dit artikel is harder liegen van regerende beroepsleugenaars en meer onderzoek naar de waarheid in de tijd die we niet meer hebben, slachtrijp.

Wopke Hoekstra geeft ons de achterdeur van regerende terroristen.
Steun met deze man met spandoeken om ons land te bevrijden.
Maar ze hebben wel getekend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaap 30 Augustus 2022
er is vertrouwen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden