Provincie Groningen

Nieuws Stikstof

Staghouwer wacht op Remkes met perspectief

5 September 2022 - Linda van Eekeres

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt pas na Prinsjesdag met de toegezegde nieuwe brief over de toekomst van de landbouw. De bewindsman wacht eerst de bevindingen van Johan Remkes af, die de gesprekken met kabinet, medeoverheden en de agrarische sector heeft geleid. De conclusies van Remkes neemt Staghouwer mee in zijn visie over het toekomstperspectief voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

De Tweede Kamer was vernietigend over een eerdere brief van Staghouwer over het perspectief voor boeren. Hij zegde op 23 juni toe om voor Prinsjesdag een nieuwe brief te sturen, met daarin de politieke keuzes voor de toekomst van de landbouw.

Naar aanleiding van het debat over de maatschappelijke onrust rondom stikstof op 30 juni is op verzoek van de Kamer een bemiddelingstraject gestart, waarbij het kabinet Remkes als gespreksleider heeft aangesteld. "De heer Remkes heeft laten weten dat hij zijn bevindingen in de tweede helft van september zal presenteren en dat deze bevindingen ook zien op het perspectief voor agrarische ondernemers. Ik vind het belangrijk dat we dit traject zorgvuldig doorlopen. De bevindingen van Remkes en de inbreng van de sector is van grote waarde voor de brief die ik in voorbereiding heb over de toekomst van de landbouw, waarin ik duidelijkheid wil geven aan de sector. Daarvoor wil ik de bevindingen van de heer Remkes meenemen in de brief die door mij is voorbereid", aldus Staghouwer aan de Kamer.

Staghouwer zei afgelopen donderdag op de Agrifirm Jongerendag in Apeldoorn waar Boerenbusiness aanwezig was, de perspectiefbrief klaar te hebben. Opmerkelijk was dat hij het nu had over de septemberbrief en er alvast op voorsorteerde niet voor alle problemen een oplossing te hebben: 'In de septemberbrief staan niet alle oplossingen voor de toekomst van de landbouw. Ik moet het eerlijke verhaal kunnen vertellen en helder en duidelijk zijn over wat de toekomst is en hoe we die kunnen bereiken.''

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox