Alexey Kompaniychenko / Shutterstock.com

Analyse DCA Beursprijs

Nederlandse varkensmarkt staat flink op scherp

9 September 2022 - Wouter Baan - 7 reacties

De varkensprijzen leken uit te puffen na de opleving in augustus, maar niets is minder waar. De onverwachte plus van de Duitse varkensprijs eerder deze week geeft de Nederlandse varkensmarkt een nieuwe prikkel. De DCA Beursprijs trekt zodoende weer aan. Nederlandse slachterijen zijn volgende week aan zet om het prijsverschil met Duitsland niet verder te laten oplopen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de Internetbeurs de afgelopen weken bleef door stijgen en daarmee de zaak op de spits dreef, kwam de verhoging van de Duitse varkensprijs (VEZG) toch als een verrassing. Het bestaande record werd met een plus van €0,05 verbroken, waarmee de notering nu op €2,10 per kilo prijkt. Op zichzelf een hoog niveau, maar in relatie tot het kostenplaatje is varkenshouders er veel aan gelegen om een hoge omzet te maken.

Stemming maken
Ook Tönnies, Westfleisch, Danish Crown en Vion zijn mee gegaan in de beweging van de Duitse varkensprijs. Door het krappe varkensaanbod in Duitsland zijn zij nu niet bij machte om de markt te remmen. Wel proef je dat de verhogingen uit de tenen moet komen. Er wordt veel stemming gemaakt. De vleesprijzen stijgen weliswaar, maar ook slachterijen worden geconfronteerd met flinke kostprijsverhogingen. Zoals in veel sectoren zijn de energieprijzen een bijna onneembare horde.

De gasrekening van een gemiddelde slachterij valt weliswaar wel mee, maar het stroomverbruik is wel hoog. Dit komt vooral door de vrieskosten. De volatiliteit op de energiemarkt geeft de slachterijdirecties daarom de nodige hoofdbrekens. Druk uitoefenen op de varkensprijs is geen optie, want daar is de markt niet naar. Zodoende komen slachterijen nu met energietoeslagen. De Nederlandse slachterij Westfort nam hierin deze week het voortouw. De verwachting is dat andere slachterijen deze beweging gaan volgen.

Duurder varkensvlees
Hierin schuilt wel een gevaar, want uiteindelijk komen de kostprijsverhogingen op het bordje van consumenten. Vraaguitval in de vleesafzet ligt daarmee op de loer. Temeer omdat de koopkracht in Nederland sowieso al flink onder druk staat. Aan de andere kant is varkensvlees wel een goedkoper alternatief voor het duurdere rundvlees. Deze onzekerheden geven uiteraard wel veel spanning in de keten. Bij eventueel vraaguitval nemen de vrieskosten immers nog verder toe. Wel is de zwakke euro een meevaller voor de verre export, maar dit steunt momenteel alleen de verwaarding van bijproducten. 

Nederlandse markt op scherp
De verhoging in Duitsland heeft de Nederlandse varkensmarkt behoorlijk op scherp gezet. In de afgelopen weken was het prijsverschil immers al opgelopen en dat verschil wordt nu alleen maar groter. Nederlandse slachterijen zijn dus volgende week aan zet. Anders gaan er meer varkens de grens over, zo is de gedachte. Het slachtcijfer in Nederland bewoog de afgelopen weken onder de grens van 300.000, dus heel ruim is het aanbod hier ook niet.

Kortom: ook de Nederlandse markt is rijp voor een verdere verhoging. Op basis van de opgaven van handelaren stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,03 tot €1,96 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt eveneens met €0,03 tot €1,56 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden