Shutterstock

Analyse Varkens

Nederlandse slachters niet mee in Duitse versnelling

14 September 2022 - Wouter Baan

Nederlandse slachterijen volgen de opleving op de Duitse varkensmarkt met een minimale verhoging. De lezing daarbij is dat de situatie op de vleesmarkt grotere stappen niet toestaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) ging vorige week onverwacht met €0,05 omhoog, waardoor de Nederlandse varkensmarkt op scherp kwam te staan. De DCA Beursprijs kon vrijdag maar voor een deel volgen, de slachterijen in ons land komen er schoorvoetend achteraan, zo valt te concluderen. Zowel Vion, Compaxo en Van Rooi verhogen de notering deze week met €0,01. Dit kan gezien worden als een gebaar richting de markt, maar ook niet meer dan dat.

Slachterijen beroepen zich op de vleesmarkt die onder spanning staat. Door hoge energietarieven zijn vleesverwerkers niet geneigd om grote volumes aan te leggen. Dit stagneert de vraag naar vleesonderdelen. Dat de Duitse varkensprijzen sneller stijgen, komt doordat het aanbod daar verhoudingsgewijs krapper is. Afgelopen week bleef het slachtcijfer opnieuw steken onder 750.000 varkens, daardoor blijft een kwart van de slachthaken leeg. In Nederland is van een dergelijke onderbezetting geen sprake, al is het aanbod ook niet ruim. 

Verschillen groter geworden
De Duitse varkensprijs stijgt deze week overigens niet verder, maar blijft staan op een recordniveau van €2,10 per kilo. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de opleving op de varkensmarkt in Noordwest-Europa. De conclusie van de afgelopen weken is dat de Nederlandse slachterijen de Duitse demarrage niet kunnen bijbenen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden