Danish Crown

Nieuws Varkens

Danish Crown ontslaat honderden uitbeners

16 September 2022 - 1 reactie

Het Deense coöperatieve slachtconcern Danish Crown gaat flink saneren in het personeelsbestand. De reden hiervan is dat het varkensaanbod zo krap is dat er sprake is van een overcapaciteit in twee slachthuizen. Circa 350 uitbeners komen op straat te staan, zo laat het bedrijf weten. 

Danmark Statistik maakte in juli bekend dat de varkensstapel met 7,5% is geslonken tot 12,18 miljoen dieren. In absolute zin zijn dat 991.000 dieren minder ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vleesvarkens is met 8,2% gedaald tot 2,79 miljoen dieren. Ook de zeugenstapel is gekrompen: met 6,5% tot 1,19 miljoen dieren. Door deze kaalslag kampt Danish Crown met overcapaciteit. Het bedrijf spreekt van een moeilijke situatie die waarschijnlijk blijvend is.

Zoals ook in Nederland wordt de Deense varkenssector gekenmerkt door de nodige uitstroom als gevolg van vergrijzing. Daarbij zijn varkenshouders op dit moment terughoudend om de productie op te voeren. Hoewel de opbrengstprijzen in de afgelopen maanden flink zijn verbeterd, worden zij tegelijkertijd geconfronteerd met torenhoge voerkosten. 

De flinke krimp in dieraantallen is overigens nog maar beperkt zichtbaar in de slachtcijfers. Tot nu toe zijn er in Denemarken dit jaar 1,2% minder varkens geslacht tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maar waarschijnlijk neemt de krapte de komende maanden verder toe en wil Danish Crown daar nu op anticiperen. Per saldo worden 350 slachterijmedewerkers ontslagen, verdeeld over de locaties in Saeby en Ringsted. Voor deze medewerkers is een sociaal plan opgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 16 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10900653/danish-crown-ontslaat-honderden-uitbeners]Danish Crown ontslaat honderden uitbeners [/url]
Als straks maar niet varkens blijven liggen door personeels tekort
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Vleesgigant Danish Crown reorganiseert in Duitsland

Nieuws Jaarcijfers

Danish Crown ondanks recordwinst niet tevreden

Nieuws Halfjaarcijfers

Winst Danish Crown blijft hoog, ondanks inflatie

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox