Tönnies

Nieuws Varkensmarkt

Lege slachthaken noopt Tönnies tot reorganisatie

23 September 2022 - Wouter Baan

Tönnies, het grootste vleesconcern in Duitsland, gaat flink reorganiseren. Door een structureel krapper varkensaanbod komen vleesuitbeners op straat te staan. Vorige week kondigde Danish Crown in Denemarken ook al vergelijkbare acties aan.

Op de diverse Duitse productielocaties van Tönnies verdwijnen zo'n 1.000 banen, schrijven Duitse media. Op de hoofdlocatie in Rheda-Wiedenbrück, waar ook veel Nederlandse varkens worden geslacht, worden 1.500 van de 7.000 arbeidsplaatsen geschrapt of intern verschoven. Ook in Sögel en Weisenfels wordt gereorganiseerd. Het vleesconcern spreekt opvallend genoeg van een tijdelijke teruggang, terwijl de overcapaciteit in Duitse slachthuizen blijvend lijkt.

Krimp varkensstapel
Door een forse krimp in de Duitse varkensstapel blijft het slachtcijfer al tijden steken onder het niveau van 750.000. Daarmee blijft ongeveer een kwart van de slachtcapaciteit in Duitsland onbenut. Als speler met de meeste slachthaken komt deze krimp ongetwijfeld hard aan. Tot voor kort hadden Duitse (en ook Nederlandse) slachthuizen overigens nog te kampen met flinke personeelstekorten. In maart raakte Tönnies nog in opspraak toen ze Oekraïense vluchtelingen in Polen aan het werven waren om te komen werken in Duitsland. Deze kritiek pareerde Tönnies toen door te wijzen op het bieden van toekomstperspectief.

Ook in Denemarken merken de slachterijen de gevolgen van het krimpende varkensaanbod. Danish Crown, verreweg de grootste slachterij in het land, maakte vorige week bekend 350 medewerkers te gaan ontslaan.

Update: 26-9-2022
Tönnies heeft na de berichtgeving in Duitse media het massaontslag weersproken. Er zou wel zijn geschoven met arbeidsplaatsen, maar er zouden geen medewerkers zijn ontslagen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

Tönnies stuurt op zware varkens, maar mager vlees

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden