360b / Shutterstock.com

Analyse Varkensvlees

Xi Jinping kan opleving varkensprijs niet afwenden

12 Oktober 2022 - Wouter Baan

De Chinese varkensprijzen hebben grote stappen omhoog gezet. De opmars is geen bevlieging, maar speelt al sinds half augustus. Vooral de afgelopen twee weken is het hard gegaan. Een onbalans tussen vraag en aanbod is de drijvende factor. De Chinese overheid probeert het tij te keren door massaal staatsvoorraden varkensvlees vrij te geven, maar dit houdt de prijsopleving niet tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde Chinese varkensprijs noteert vandaag (12 oktober) 26,46 yuan per kilo levend gewicht. Dit komt neer op een stijging van 20% in krap twee maanden tijd. De varkensprijs staat nu op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Een jaar geleden stond de varkensprijs maar liefst 116% lager. 

De stijging komt door een onbalans tussen vraag een aanbod. Chinese analisten omschrijven de consumptie van varkensvlees als goed, dit ondanks aanhoudende lockdowns in het land. Daarbij is het varkensaanbod beperkt, mede ingegeven door de recordhoge prijzen van sojameel. Dit dempt bij varkenshouders de motivatie om op te schalen. De productie van varkensvlees in China stijgt dit jaar weliswaar met 9% tot 51,8 miljoen ton, maar ligt nog altijd behoorlijk onder het niveau van voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018. 

Overheid grijpt tevergeefs in
De Chinese overheid probeert de prijsstijging met man en macht af te remmen door varkensvlees uit de staatsreserves op de markt te brengen. Varkensvlees weegt immers zwaar in het Chinese inflatiemandje. In augustus bedroeg de inflatie in China 2,5%, voornamelijk gedreven door de stijgende varkensvleesprijzen. Dit is niet veel ten opzichte van Europa en de VS, maar ook in China klagen consumenten over de hogere kosten voor levensonderhoud. Door de prijsspurt op de Chinese varkensmarkt in september ligt een verdere stijging van de inflatie op de loer.

De regering van president Xi Jinping wil de inflatietoename echter kost wat kost voorkomen. Afgelopen maanden werd maar liefst 70.000 ton varkensvlees uit de staatsreserves op de markt gebracht en een volgende vrijgave is al aangekondigd. Ook op regionaal niveau werden massaal voorraden vrijgegeven. Naar schatting is afgelopen maand 200.000 ton varkensvlees uit voorraden naar de markt gebracht, nooit eerder was dat zo hoog in een maand tijd. Desondanks bleven de varkensprijzen gewoon doorstijgen.

VS exporteert al meer vlees
Chinese analisten verwachten overigens niet dat de prijsopleving ongebreideld doorzet. De varkensprijzen laten nu ook al een afvlakkende trend zien, maar hebben in de afgelopen weken wel flink terreinwinst geboekt. Europese varkensvleesexporteurs merken op dit moment (nog) geen extra vraag uit China. Uit de Amerikaanse varkensvleesexportcijfers van augustus valt wel een vraagtoename te ontdekken. Die maand verscheepte de VS krap 35.000 ton naar China, een stijging van 18% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de maanden hiervoor lieten de exportvolumes telkens nog een daling zien, waarmee er dus nu sprake is van een trendbeuk.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden