Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Herfststorm trekt over varkensmarkt

21 Oktober 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De spanning op de varkensmarkt is behoorlijk hoog opgelopen, nu de Duitse notering eerder deze week een flinke oorwassing heeft gekregen. Ook de Nederlandse varkensprijzen staan op drijfzand. Wel is de vraag hoeveel de noteringen moeten inleveren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een verlaging van de Duitse varkensprijs was vooraf wel ingecalculeerd, al is de afwaardering van 10 cent voor velen in de sector slecht verteerbaar. De marge van vleesvarkenshouders wordt daarmee stevig op de proef gesteld, want ook de Nederlandse slachterijnoteringen gaan een verlaging volgende week niet ontlopen. Wel lopen de meningen behoorlijk uiteen hoe diep het mes hier moet snijden. 

'Precair'
De marktsituatie is het best te omschrijven als precair. Het varkensaanbod is drukkend ruim en daardoor lastig te plaatsen. Slachterijen willen geen varken meer aan de haak dan in de vleesverkoop nodig is. Invriezen kost immers veel geld en is riskant. De vleesmarkt is in zijn totaliteit zwak, want de afzet van verse onderdelen naar de retail verloopt stroperig en ook de foodservice is terughoudend. Afbrokkelende koopkracht door de hoge inflatie is de boosdoener.

Er zijn wat geluiden dat de afzet van bijproducten naar China aantrekt, al wordt dat ook net zo hard weer ontkracht. De Kerstvraag verstopt zich op dit moment nog. Niet onlogisch, gezien de prijzen die onder druk staan. Kopers wachten de prijsontwikkelingen af in de wetenschap dat er nog tijd genoeg is om de volumes af te dekken. Bovendien is de vraag op dit moment vaak nog lastig in te schatten.

Ruim aanbod
Ondertussen worden er legio varkens bij de handel opgegeven, veel meer dan geplaatst kunnen worden. Handelaren wringen zich in allerlei bochten en rijden soms duizenden kilometers door Europa om in Polen of Spanje een slachthaak te vinden. Met ruim 317.000 slachtingen vorige week in Nederland wordt de capaciteit hier overigens ook goed benut.

De Duitse verlaging breidt zich als een olievlek uit over Europa. Ook in België is de varkensprijs stevig gecorrigeerd. De DCA Beursprijs 2.0 wordt ook teruggefloten en daalt met €0,08 tot €1,79 per kilo. De prijs van levende varkens moet €0,07 tot €1,41 inleveren. Overigens lijkt het niet waarschijnlijk dat de Duitse varkensprijs volgende week opnieuw schade oploopt. Slachterijen hebben nu hun zin gehad, zo zou je kunnen stellen. Tegelijkertijd is het bijna een illusie om te denken dat de varkensprijs de komende maanden schadevrij kan blijven.  

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden