ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

Stuurloos ForFarmers in zwaar vaarwater

1 November 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

ForFarmers heeft in het derde kwartaal wederom teleurstellend gepresteerd. De afzet van mengvoer slonk met bijna 10%, terwijl de Ebitda eveneens een behoorlijke teruggang liet zien. De hogere kosten konden niet volledig doorberekend worden naar de klanten, zo is de lezing van het beursgenoteerde veevoerconcern dat momenteel zonder CEO zit. 

De teruglopende volumes komen niet uit de lucht vallen, maar toch is een krimp van 7,2% in het totaal afgezette voervolume fors te noemen. De afzet van sec mengvoer daalde met 9,1%. Met name in de varkens- en pluimveehouderij valt de afzet tegen. In deze sectoren staan de dieraantallen onder druk, onder meer door stoppers, aanhoudende vogelgriepuitbraken en de transitie naar concepten (pluimveehouderij). De volumewinst in Polen is wel positief, net zoals de toegenomen afzet door de Nederlandse melkveehouderij.

De halfjaarcijfers waren nog beter dan verwacht, al liep toen de voerafzet ook terug. De Ebitda nam toen nog wel licht toe. Daar is in het derde kwartaal niets meer van over met een daling van 17,3%. Zonder exacte bedragen te noemen zegt ForFarmers dat het om een teruggang van enkele miljoenen gaat. De twee keer zo hoge energierekening doet ForFarmers de das om. Tussen de regels door laat ForFarmers weten dat de post dubieuze debiteuren een punt van zorg is, gezien varkenshouders ondanks de gestegen opbrengsten nog altijd verlies maken.

Ode aan trouwe klanten
In het persbericht dankt ForFarmers prominent de trouwe klanten en medewerkers, waarop ze op kunnen steunen in, naar eigen zeggen, uitdagende markten. CFO Roeland Tjebbes zegt dat de markten in het afgelopen kwartaal volatiel waren door de oorlog in Oekraïne en de warme en droge zomer. Door de lage waterstanden in Noordwest-Europa was ForFarmers genoodzaakt om grondstoffen over de weg te transporteren. En dat is een dure aangelegenheid.

Het derde kwartaal was in meerdere opzichten teleurstellend. Op 1 juli trad Chris Deen aan als nieuwe CEO, maar hij was na een paar maanden genoodzaakt zijn werk wegens ziekte neer te leggen. Intussen heeft hij zijn definitieve afscheid aangekondigd en kan ForFarmers weer op zoek naar een nieuwe topman. Voorlopig zijn CFO Roeland Tjebbes en COO Pieter Wolleswinkel gezamenlijk waarnemend CEO, zoals ze dat ook deden na het vertrek van oud-topman Yoram Knoop afgelopen voorjaar. 

Op 17 november geeft ForFarmers een update van de strategie voor de komende jaren die dus zonder bemoeienis van een CEO is geformuleerd. ForFarmers gaat ervanuit dat de markten voorlopig volatiel blijven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan jansen 1 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10901378/stuurloos-forfarmers-in-zwaar-vaarwater]Stuurloos ForFarmers in zwaar vaarwater[/url]
Kan iemand mij vertellen wat toch in hemelnaam de redene is geweest destijds om de beurs op te gaan! Wie zijn nu de aandeelhouders? Een beurs genoteerd bedrijf heeft aandeelhouders met als direct resultaat dat deze aandeelhouders elke dag schreeuwen: wij willen meer winst!! Winst die ten koste gaat van de kostprijs, dus het prijsniveau van de boer (klant)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden