Shutterstock

Analyse Varkens

Hoe beweegt varkensprijs buiten Europa?

7 November 2022 - Wouter Baan

Waar de varkensprijzen in Europa in de afgelopen weken flink zijn afgewaardeerd, staat ook de Amerikaanse varkensprijs stevig onder druk. In China zijn de varkensprijzen in het najaar juist hard opgelopen, al vindt daar nu weer een correctie plaats. Wat zijn de marktverwachtingen? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen in de Verenigde Staten zitten sinds half augustus in een glijvlucht naar beneden. Sindsdien is de Iowa/Minnesota-notering al met 35% gedaald tot $1,93 per kilo. Deze daling is niet verwonderlijk en sluit bijna naadloos aan bij het seizoenspatroon op de Amerikaanse varkensmarkt. Doorgaans zet de daling door tot halverwege december. Ondanks de forse afwaardering bewegen de varkensprijzen nog altijd op een hoog niveau. Nooit eerder stond de notering zo hoog in deze tijd van het jaar. Varkenshouders hebben de hogere baten ook nodig, gelet op de voer- en energielasten die ook in de VS flink zijn opgelopen.

De Amerikaanse varkensstapel vindt steun bij een krapper wordend aanbod. Sinds 2019 is sprake van een krimp in de varkensstapel. De VS telde in september 73,8 miljoen varkens, een daling van 1% tegenover vorig jaar. De varkensvleesmarkt vindt steun bij de hoge prijzen voor rund- en pluimveevlees, schrijven analisten. Tegelijkertijd zijn er ook signalen van vraaguitval zichtbaar.

De ingevroren varkensvleesvoorraden zijn sinds april behoorlijk gestegen tot zo'n 240.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Dit is aanzienlijk hoger dan in coronajaren 2020 en 2021, maar wel ruim onder het niveau van 2019. In de kielzog van van de varkensprijzen zijn de vleesprijzen ook behoorlijk hard gedaald, waaronder de baconprijzen. Dit stelt supermarkten in staat om ook de consumentenprijzen te verlagen, verwachten analisten. Dit kan de consumptie doen aanwakkeren. Bovendien weet de VS sinds de zomer betere exportcijfers naar China te publiceren. Dit kan de markt mogelijk ontlasten. Ook Europa profiteert van de verbeterde Chinese vraag, zo blijkt uit de exportcijfers over augustus. Of de stijgende trend doorzet, moet blijken.

Groei Chinese varkensstapel hapert
De Chinese vraagtoename komt in elk geval niet uit de lucht vallen. Uit cijfers van het Chinese landbouwministerie blijkt dat de groei van het aantal varkens in China hapert. In het derde kwartaal zijn er in China 154,5 miljoen varkens geslacht, een fractie meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het aantal geregistreerde varkens groeide van 438 miljoen naar 444 miljoen, een toename van minder dan 1,5%. Chinese varkenshouders zijn terughoudend om de productie op te voeren, mede door de hoge voerkosten.

Door de afvlakkende groei blijft de productie achter op 2018, toen het land geconfronteerd werd met Afrikaanse varkenspest. Tientallen miljoenen varkens werden vervolgens geruimd. Ondanks aanhoudende lockdowns in het land is de consumptie van varkensvlees goed, zo geven analisten aan. Dit heeft de varkensprijzen een boost gegeven. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen over de kop gegaan.

Vanaf half augustus tot half oktober steeg de gemiddelde Chinese varkensprijs nog eens met zo'n 20% tot krap 28 Chinese yuan per kilo, het hoogste niveau sinds begin 2021. Ondertussen zijn de prijzen teruggezakt tot onder 26 yuan. De markt is volgens analisten volatiel, doordat producenten tijdens de prijsrally varkens vasthielden. De slachtgewichten liepen zodoende op tot soms wel 150 kilo. Ondanks de correctie die nu zichtbaar is, gaan analisten uit van aanhoudend hoge varkensprijzen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden