Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensmarkt borrelde al en beweegt nu ook

11 November 2022 - Wouter Baan

De afzet van varkens is de afgelopen weken dusdanig verbeterd dat handelaren steeds vaker pleiten voor een prijsstijging. De DCA Beursprijs reageert hierop met een beperkte prijsstijging. Wel is het nog maar de vraag of Nederlandse slachterijen hier volgende week in mee willen gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de moeizame afzet van vleesvarkens, zoals dat in oktober het geval was, is ondertussen geen sprake meer. Hoewel van tekorten geen sprake is, krijgen handelaren het aanbod steeds beter geplaatst bij de slachterijen. Dit komt mede doordat slachterijen het tempo er stevig inhouden. In de afgelopen week werden maar liefst 331.000 varkens geslacht, het hoogste aantal in bijna een jaar tijd. De oplopende aantallen komt onder andere doordat slachterijen ook op zaterdag slachten.

In Duitsland omschrijven slachterijen het varkensaanbod als ruim. De Duitse tak van Vion blijft vasthouden aan de Hauspreise, hoewel de VEZG-notering deze week stabiel bleef op €1,90 per kilo. Marktleider Tönnies is volgzamer en wijkt niet af van de producentenprijs. De verwaarding van het Duitse karkas staat onder druk door de Chinese exportban. De Duitse markt oogt daardoor flauw. 

Slachterijen terughoudend
Nederlandse slachterijen hebben daar geen last van, maar proberen een stijging van de varkensprijs af te wenden. De markt zou daar niet rijp voor zijn, zo is de lezing. De afzet naar Azië is weliswaar verbeterd, maar de prijzen vallen tegen. Daarbij is Brazilië een geduchte concurrent, net als de Verenigde Staten overigens.

Over het loskomen van de Kerstvraag op de Europese markt wordt verschillend gedacht. Het wordt zowel bevestigd als tegengesproken. Toch zal de markt de komende weken volledig in het teken van de Kerstafzet komen te staan, zoals dat elk jaar het geval is. Een garantie voor een stijging van de varkensprijs is dat overigens niet, zo leert het verleden.

Toch menen veel varkenshandelaren dat een verhoging van de varkensprijs tot de mogelijkheden behoort. Vorige week borrelde de markt al en nu leidt het concreet tot een prijsstijging. Op basis van de opgaven voor geslachte varkens stijgt de DCA Beursprijs met €0,01 tot €1,80 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,01 tot €1,42 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden