Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2021

Voerafzet groeit, lagere winst voor gebroeders Fuite

14 November 2022 - Wouter Baan

Mengvoerfabrikant Gebroeders Fuite uit Genemuiden zag het afgezette mengvoervolume vorig jaar licht toenemen. Wel ging er een flinke hap uit de winst, zo blijkt uit de cijfers die in oktober bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd.

Gebroeders Fuite zag het afgezette mengvoervolume vorig jaar met 5.000 ton toenemen tot 746.000 ton. Daarmee is het bedrijf naar schatting het vijfde grootste voerbedrijf in ons land, na ForFarmers, De Heus, Agrifirm en ABZ Diervoeding. Voergroep Zuid zit hen qua marktaandeel op de hielen. Hoewel de afzetgroei beperkt is, kan dit gezien worden als een knappe prestatie in een markt met krimpende dieraantallen. Voor 2022 gaat de directie uit van stabiel tot licht krimpende afzetcijfers.

Door hogere grondstofprijzen steeg de omzet vorig jaar met krap 20% tot €271 miljoen. De winst daalde met zo'n 30% tot €9,2 miljoen. Dit kwam door een lagere brutomarge, zo staat in het jaarverslag opgetekend. De nettowinstmarge van circa 3,3% valt toch als goed te omschrijven ten opzichte van de concurrentie in voorgaande jaren.

De winst blijft in het bedrijf, gezien er geen dividend is uitgekeerd. Dit gebeurt waarschijnlijk om extra werkkapitaal aan te kunnen houden in verband met de verdere stijging van de grondstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarbij gaat Gebroeders Fuite samen met het Amerikaanse granenconcern Cargill investeren in een nieuwe voerfabriek in het Overijsselse Hasselt, zo werd vorig jaar aangekondigd. Deze fabriek moet in 2024 operationeel zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden