Fotostudio Wierd

Nieuws Agribusiness Award

Wiedrobot van Andela wint Agribusiness Award

24 November 2022

Andela Techniek & Innovatie heeft de Boerenbusiness Agribusiness Award gewonnen met hun robot voor de onkruidbestrijding. Het bedrijf heeft een machine ontwikkeld voor de mechanische, automatische en autonome bestrijding van onkruid in de rij. Paul en Sandra Andela ontvingen de Agribusiness Award vandaag (donderdag 24 november) uit handen van juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

Bij de uitreiking die plaatsvond op het hoofdkantoor van ABN Amro won Andela Techniek & innovatie naast de bokaal, bloemen en de eer ook een mediacheque ter waarde van €6.500 en een vervolgtraject aangeboden door ABN Amro. De machine waarmee Andela de Agribusiness Award in de wacht heeft gesleept, is de Robot Weeder ARW-912. De machine verwijdert automatisch onkruid in de rij. De machine is zo ontworpen dat daarbij de grond niet wordt beroerd maar het onkruid doormiddel van elektriciteit en warmte wordt bestreden. De grond blijft daardoor gesloten en er wordt geen zaaibed gemaakt waar weer nieuw onkruid kiemt.

"De onkruidbestrijding vraagt een flinke inspanningen in de Nederlandse akkerbouw", vertelt juryvoorzitter Aaltdijkhuizen tijdens de uitreiking. "De onkruidrobot biedt hiervoor een oplossing. De robot is een voorbeeld van precisielandbouw in de praktijk waarin verschillende technieken bij elkaar komen zoals een mechanische arm, cameraherkenning en algoritmes om foto's te analyseren en onkruid te herkennen."

Potentie
De machine heeft veel potentie volgens de jury. In eerste instantie voor de biologische sector, maar ook voor de gangbare teelten. Biologische akkerbouwers zijn bij de onkruidbestrijding vooral aangewezen op handwerk en daar kan de robot voor een grote kostenbesparing zorgen. Ook de gangbare telers staan voor een uitdaging gezien de ambitie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren.

"Het was een hele moeilijke keuze voor de jury", aldus Dijkhuizen. "De finalisten lagen heel dicht bij elkaar en de jury was lang verdeeld. Na lang wikken en wegen hebben we consensus bereikt over de winnaar." Andere finalisten waren Kamps de Wild en Piglet Treatment System. Kamps de Wild deed mee met een systeem geschikt voor loofdoding in aardappelen en/of bestrijding van onkruid en groenbemesters. Piglet Treatment System heeft met het Health System een modulair (digitaal) stalsysteem ontwikkeld. Daarmee biedt het bedrijf een oplossing op individueel dierniveau voor het toedienen en registreren van vaccins, antibiotica, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Boerenbusiness Agribusiness Award

'Innoveren heeft altijd zin, ook in onzekere tijd'

Boerenbusiness Agribusiness Award

'Als je bij genomineerden zit, ben je al een winnaar'

Boerenbusiness Agribusiness Award

‘In de toekomst chemie vervangen in meer teelten’

Boerenbusiness Agribusiness Award

'Steun in Kamer om via ons regeldruk te verlagen'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox