Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Ongekend veel vraag naar slachtvarkens

25 November 2022 - Wouter Baan

De varkensmarkt is in paar weken tijd helemaal opgebloeid. En daar zag het helemaal niet naar uit. In aanloop naar Kerst hebben slachterijen een ontzettend grote behoefte aan slachtrijpe varkens wat leidt tot torenhoge slachtcijfers. Waar komt deze vraag ineens vandaan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een krap varkensaanbod ligt aan de basis van de prijsopleving. Of zijn het de hoge slachtcijfers die het aanbod laten verbleken? In de afgelopen week zijn er in Nederland maar liefst 343.547 varkens geslacht. Dergelijk hoge aantallen kwamen in het verleden zelden voor. Het onderschrijft de ongekend grote honger naar varkens. De hoge aantallen komen mede doordat slachterijen ook op zaterdag slachten. De gewichten tonen een dalende trend, een signaal dat het aanbod krimpende is. 

Waar het enthousiasme precies vandaan komt, is niet direct te herleiden. De afzetmogelijkheden van varkensvlees verbeteren weliswaar in aanloop naar Kerst, maar het is ook niet zo dat de vraag overloopt. Slachterijen spreken van een 'goed momentum'. Met name de hammen, een zwaargewicht in het karkas, zijn in trek. Dit leidt tot hogere prijzen wat de verwaarding van het varken op de vleesmarkt omhoog trekt. Ook de afzet van bijproducten naar China is aan het verbeteren. Wel is het aanscherpte coronabeleid met lockdowns een punt van zorg, maar dat mag de pret van de Kerstopleving niet drukken.

Prijsverhogingen 
Hoewel Duitse slachterijen niet in China terecht kunnen, volgden zij deze week eensgezind de beweging van de VEZG-notering die met €0,05 steeg tot €1,95 per kilo. Dit geeft aan dat de opleving met name te danken is aan de afzetmogelijkheden binnen Europa. Tevens is de hogere prijs een bevestiging dat ook in Duitsland het aanbod slinkt, iets wat slachterijen ook bevestigen. Ook in Polen en Denemarken bewegen de varkensprijzen omhoog, net als de slachterijnoteringen in ons land. Handelaren vinden zodoende dat de Nederlandse varkensmarkt rijp is voor een volgende stap en opteren voor een forse verhoging van de DCA Beursprijs.

Op basis van de opgaven stijgt de notering van  met €0,06 tot €1,89 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens stijgt met €0,05 tot €1,49.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox