Shutterstock

Analyse Voer

Stijging mengvoerprijzen lijkt van korte duur

2 December 2022 - Wouter Baan

De mengvoerprijzen lopen weer op, nadat de markt van de zomer nog ontspande. Hogere grondstofprijzen liggen vanzelfsprekend aan de basis van de prijsopleving. Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de varkens- als rundveevoeders waren in november onderhevig aan lichte prijsstijgingen, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). Zo steeg de prijs van vleesvarkensbrok met €2,50 tot €405,50 per ton. De prijs van A-brok pluste met €2 tot €381 per ton. De mengvoermarkt reageert daarmee op de hogere grondstofprijzen in oktober.

Grondstofprijzen
Zo piekte de tarweprijs op de Matif toen ruim boven €350 per ton. Ondertussen is de Parijse termijnmarkt weer teruggezakt tot €325. Historisch gezien nog steeds hoge prijzen overigens. De fysieke tarweprijzen in Rotterdam noteren iets daarboven, maar doen mee aan de dalende tendens. Gerst en maïs dalen in de kielzog van tarwe mee. Ook sojabonen zaten de afgelopen weken in de lift, de markt in Chicago piekte zelfs even boven $540 per ton. Deze week daalde de notering weer. De markt reageert daarmee op tegenvallende wereldmarkt vraag. Daarbij zijn de weersomstandigheden in Zuid-Amerika gunstig voor het gewas en dat tempert de prijzen.

Mengvoerprijsindicator 
De mengvoerprijsindicator voorziet de komende maanden afzwakkende prijzen, zowel voor vleesvarkens- als rundveebrok. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de prijsstijgingen van de afgelopen maanden, tenzij fabrieken meer tijd nodig hebben om hun marges te corrigeren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden