Shutterstock

Nieuws EU landbouw

Minder, maar voldoende landbouwproductie in EU

8 December 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Europese landbouwproductie zal in de komende tien jaren vrijwel nergens groeien, ook niet de graanteelt. Wel zal de productie van melk en vlees dalen, maar de voedselzekerheid komt niet in het geding.

Dit is in grote lijnen de boodschap die de Europese Commissie uitzet in de mid-term outlook voor de landbouw, die vandaag 8 december is gepresenteerd. Hoewel dit allemaal vrij geruststellend klinkt voor de Europese burgers, ligt er toch wel een opgave voor de landbouw, geeft Eurocommissaris Janusz Wojciechowski aan. Terwijl er allerlei uitdagingen het hoofd moeten worden geboden, staat het aantal gezinsbedrijven in de landbouw stevig onder druk en wordt de gemiddelde leeftijd van de boeren steeds hoger. Deze ontwikkelingen moeten volgens de Eurocommissaris wel een ernstige waarschuwing ('wake-up call') zijn.

Steeds minder en oudere boeren
Hoe deze negatieve ontwikkelingen te keren zijn, geeft hij niet aan. Wel noemt hij dat de landbouw ook voor grote opgaves staat voor als het gaat om milieu en klimaat. Zo moet de gemiddelde ammoniakemissie uit de landbouw met 11% verminderd worden, voor de nitraatvervuiling is de opgave een daling van 12% per hectare. In delen van de EU moeten de emissies zelfs met 50 tot 60% omlaag, stelt Wojciechowski.

Emissieverhuizing
Of dat helemaal lukt, is de vraag. De landbouwcommissaris houdt er rekening mee dat bij de genoemde emissiereducties een deel van de productie verdwijnt naar buiten de EU, terwijl de emissies niet verdwijnen, maar worden verplaatst naar buiten de EU.
Al deze zaken hoeven er in de ogen van de commissie niet toe te leiden dat de voedselzekerheid in het geding raakt. Vooral de bevoorrading met granen en zuivel blijft goed op orde. Vlees een ander verhaal zijn. Bovendien zal er meer worden geïmporteerd.

Iets minder graan, meer voor de mens
Concreet verwacht de Commissie een lichte afname van het graanareaal tot 57,2 miljoen hectare. Daarop worden minder gerst en mais geteeld, maar tarwe en andere gewassen. Van de geproduceerde granen gaat 3,9% meer naar voeding voor mensen, terwijl er 6,1% minder naar veevoer gaat. De productie van oliezaden neemt met 2,8 miljoen ton toe tot 33 miljoen ton, vooral door hogere hectare-opbrengsten. De EU zal minder importeren. De eigen teelt van peulvruchten en sojabonen neemt met 54,7 en 33,3% toe.

De EU-melkproductie gaat licht achteruit, met naar verwachting 0,2% per jaar. Daarbij zal een groter deel van de melk uit extensievere productiesystemen komen, zo wordt verwacht. De zuivelconsumptie zal vrij stabiel blijven, maar wel zullen er verschuivingen zijn. Zo zal de consumptie van kaas nog licht toenemen, terwijl er minder melkpoeder wordt geproduceerd en geëxporteerd.

Minder roodvlees, maar nog meer kip
Zowel de vleesproductie als de consumptie van vlees zullen dalen. Daarbij vangt vooral rundvlees de hardste klappen op, ten gunste van kip. Dit wordt gezien als een gezonder en ook gemakkelijker te bereiden product. De rundveestapel in de EU zal naar verwachting met 9,1% dalen, terwijl ook de rundvleesprijs gaat dalen. De varkensvleesproductie neemt naar verwachting met 1% per jaar af. 

Blijvend klein aandeel vleesvervangers
Plantaardige eiwitten worden steeds belangrijker voor de Europese consument, maar de Commissie voorziet geen grote omslag bij consumenten naar vlees- en zuivelvervangers. Over tien jaar vertegenwoordigen ze nog steeds een heel klein deel van de markt, zo is de aanname.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Bram 8 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901965/minder-maar-voldoende-landbouwproductie-in-eu]Minder, maar voldoende landbouwproductie in EU[/url]
Toch knap zo’n nauwkeurige glazen bol. Ik geloof hier helemaal niets van. Mooi verhaal om de eu burger terug in slaap te wiegen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden