Norbert Waalboer

Nieuws Jaarcijfers 2021

De Heus boert goed en investeert groot geld

9 December 2022 - Redactie Boerenbusiness

Veevoerconcern De Heus heeft in 2021 goed geboerd. Zowel de omzet als winst stegen tot nooit eerder bereikte hoogte, zo blijkt uit het groepsresultaat dat kortgeleden bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. Daaruit blijkt ook dat de veevoerreus grote bedragen investeert om het imperium verder uit te breiden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet steeg vorig jaar met 40% vergeleken met 2020 tot €4,2 miljard. Een factor die hier een groot deel aan bijdraagt, zijn de fors gestegen voergrondstofprijzen. Dit gaat echter niet ten koste van de winstgevendheid. De nettowinst steeg met 17% tot een record van €146 miljoen. Ook in 2020 nam de winstgevendheid al flink toe, net als in de jaren daarvoor. Ondanks de winsttoename doet de dividenduitkering wel een grote stap terug tot €1 miljoen. In 2020 was dit nog €40,3 miljoen. 

De Heus is qua totaalomzet en winstgevendheid absolute koploper in mengvoerland. Het familiebedrijf uit Ede wist de omzet en winstgevendheid de afgelopen jaren telkens verder uit te bouwen. De omzet op de Nederlandse thuismarkt kwam vorig jaar uit op krap €900 miljoen, een stijging van 25%. Binnen de Europese Unie steeg de omzet met circa 35% tot €1,61 miljard. De activiteiten buiten Europa dragen het meest bij aan de omzet die met ruim 40% steeg tot €1,82 miljard.

Grote overnames
In 2021 zat De Heus bepaald niet stil als het om overnames gaat. Eind vorig jaar nam De Heus het Vietnamese voerbedrijf Masan over. Met de overname voegt De Heus in een klap dertien mengvoerfabrieken en één premixfabriek toe, goed voor een jaarlijkse productie van 4 miljoen ton. In Nederland werd Coppens aangekocht en ook in België en Polen werden overnames gedaan of belangen genomen. In totaal werd hiervoor €690 miljoen geïnvesteerd uit de cashflow. De overname van Masan is deels gefinancierd via leningen ter waarde van $1 miljard, zo staat opgetekend in het jaarverslag. Persbureau Bloomberg meldde eerder al dat Masan voor $1 miljard in de etalage stond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden