Shutterstock

Nieuws Voer

Middelgrote coöperaties zetten flink meer voer af

20 Januari 2023 - Wouter Baan

De middelgrote voercoöperaties tonen al langer goede cijfers en die trend heeft zich in 2022 doorgezet. Ondanks een krimpende veestapel zagen AgruniekRijnvallei en Voergroep Zuid de afzet en ledenaantallen behoorlijk toenemen, zo maakten beide coöperaties deze week bekend.

Voergroep Zuid meldt een afzetgroei in varkensvoer van 2,15%. De afzet rundveehouderij nam met 4% toe, terwijl er maar liefst 17% meer pluimveevoer werd afgezet. Exacte tonnages worden niet genoemd, maar in eerde jaren meldde de gefuseerde voercoöperatie een afzet van zo'n 750.000 ton. Directeur Ronald van de Ven spreekt van een prima prestatie in een krimpende markt.

Als succesfactor noemt Van de Ven het directe klantcontact en de insteek van de coöperatie om rendement te realiseren voor de leden. Ondanks de groei gaf Van de Ven van de zomer in een interview aan uit te gaan van een behoorlijk forse krimp. De coöperatie calculeert een krimp van 15%. Om klanten te binden lanceerde Voergroep Zuid eind vorige jaar een loyaliteitsregeling.

AgruniekRijnvallei
Ook AgruniekRijnvallei groeit verder. De totale voeromzet steeg met 7,2%, de afzet van mengvoer met 10%. In 2021 was de totale afzet 680.000 ton. De coöperatie spreekt van een uitstekend jaar. Niet eerder was de volumegroei zo sterk als sinds de fusie in 2012. De prestaties zijn zeker knap te noemen in het licht van de vele vogelgriepuitbraken in de Gelderse Vallei, waar de coöperatie vanouds een sterke positie heeft.

Niet alleen de voerafzet, maar ook werd voor het eerst voor meer dan €10 miljoen aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht. De succesformule is vrij simpel, zo zei directeur Arjen van Nuland vorig jaar in een interview: "Wij leveren de juiste producten tegen scherpe condities, ondersteund door een goede buitendienst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voer

Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen

Nieuws Vleesveesector

Voergroep Zuid neemt Brabants voerbedrijf over

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox