Shutterstock

Analyse Varkens

Slachterijen onnavolgbaar met varkensprijs

25 Januari 2023 - Wouter Baan

Daar waar de markt een paar weken geleden nog met kook en stromend water omlaag werd gedrukt, verhogen Nederlandse slachterijen deze week de varkensprijs. Bovendien zijn prijsverhogingen in januari zeldzaam, maar een krap aanbod brengt de markt onverwacht in beroering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de Duitse varkensprijs tijdens de moeizame weken rondom kerst en nieuwjaar op €2 per kilo bleef staan, verlaagden Nederlandse slachterijen meermaals de noteringen. Daarbij werd telkens gewezen naar de vleesonderdelenprijzen die flinke correcties opliepen. Daar was inderdaad geen woord van gelogen, zo blijkt uit de wekelijks mutaties van DCA.

Vion
Op dit moment zijn de vleesprijzen aan het 'uitbodemen' en neemt de varkensprijs alweer de benen, alhoewel Vion dat niet hardop wil uitspreken. Het vleesconcern kondigde maandag een onveranderde roepprijs van €1,96 per kilo (inclusief btw). Het feit wil dat de notering een week daarvoor nog op €1,93 per kilo stond. Vion wil echter niet spreken van een verhoging, maar zegt dat de mutatie een omwisseling van toeslagen betreft. Dit is opmerkelijk, omdat andere jaren omgewisselde toeslagen wel als een verhoging werden gecommuniceerd. 

Compaxo
Ook Compaxo geeft deze week een slinger aan de notering en verhoogt met €0,04 tot €1,75 per kilo. Daarmee overtreffen ze de opwaartse richting van de DCA Beurprijs afgelopen vrijdag. Vermoedelijk gaan ook de andere slachterijen in Nederland de komende dagen verhogen. Het varkensaanbod in Nederland is namelijk onverwacht snel opgedroogd, dit komt mede aan het licht door zaterdagslacht. Met de opwaartse bewegingen verkleinen slachterijen de kloof met Duitsland, waar de VEZG-notering opnieuw onveranderd bleef. Met circa 720.000 slachtingen in de afgelopen week is ook in Duitsland het aanbod aanhoudend krap te noemen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox