Shutterstock

Analyse Voer

Weg ligt open voor lagere mengvoerprijzen

3 Maart 2023 - Wouter Baan

De neerwaartse trend op de mengvoermarkt versnelt en de bodem is nog lang niet bereikt. Ook in de komende maanden liggen zijn verdere verlagingen waarschijnlijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat vooral de prijs van varkensvoerders in februari omlaag ging. De notering van vleesvarkensbrok daalde met €8 tot €391,50 per ton. Ook zeugenbrok en biggenkorrel werden iets goedkoper. De daling van de rundveevoeders gaat nog erg traag. Zo daalde de notering van A-brok met €2 tot €376 per ton. Ook B-brok en kalverbrok daalde maar amper.

In het perspectief van de veehouders heeft de markt gunstige kaarten in handen. In die zin dat verdere prijsverlagingen waarschijnlijk zijn door de ontwikkelingen op de grondstofmarkten, waarbij vooral de prijs van tarwe recent omlaag ging. In de tweede helft van februari zakte het maartcontract op de Matif van €300 tot onder €275 per ton. Dit is het laagste niveau sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, een jaar geleden nu.

Op dit moment lijkt de ruimte voor verdere prijsdalingen beperkt, maar de recente daling op de tarwemarkt biedt ruimte voor lagere mengvoerprijzen in de komende maanden. Dit ondanks dat de prijs van soja in de voorbije maanden wel is opgeklommen, door aanhoudende droogte in Zuid-Amerika.

Mengvoerprijsindicator
De mengvoerprijsindicator voorziet tot en met juli een prijscorrectie van circa 10% voor zowel varkens- als rundveevoerders. Daarmee is er eindelijk zicht op significant lagere voerprijzen, want de dalingen waren tot nu toe nog beperkt.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox