Shutterstock

Analyse Varkens

In China en VS geen torenhoge varkensprijzen

15 Maart 2023 - Wouter Baan

In Europa zijn de varkensprijzen begin 2023 pijlsnel gestegen tot nimmer bereikte niveaus. Hoe zit dat in de Verenigde Staten en China, de belangrijkste concurrent en afzetmarkt voor Europees varkensvlees?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat momenteel voor vrijwel alle varkensprijzen in Noordwest-Europa een twee staat, is historisch gezien een unicum. In het verleden werd het passeren van de grens van €2 per kilo nog voor onmogelijk gehouden. In de Verenigde Staten stond vorig jaar zomer omgerekend bijna een drie voor de varkensprijs, toen de Iowa/Minnesota-notering kortstondig $2,95 per kilo noteerde. Van deze hoge prijzen is intussen echter weinig meer over.

De Amerikaanse varkensprijs beweegt medio maart tussen $1,70 en $1,80 per kilo. Hoewel de prijzen in de periode eind januari tot en met begin februari opklommen, is van een prijsrally geen sprake. De prijzen bewegen momenteel onder het niveau van 2021 en 2022. Normaal gesproken stijgende varkensprijzen in de komende maanden verder, doorgaans piekt de markt ergens in de zomermaanden. Vaak in juni, maar soms ook pas in augustus. 

Een verdere prijsstijging zal ook wenselijk zijn, gezien de hoge kostprijzen op de primaire bedrijven. De uitgangssituatie daarbij is niet slecht. Rundvlees is duur en de rundvleesproductie is met bijna 4% geslonken. Ook pluimveevlees, een andere substituut, is schaars en duur. Daarbij is de vleesconsumptie vorig jaar licht gestegen, van 224,9 pounds naar 227 pounds (omgerekend komt dit neer op 102,9 kilo). Dit ondanks de voedselinflatie die vooral in het vleesschap merkbaar was. Ook blijkt uit de jongste telling van de varkensstapel dat het aantal varkens in december met 2% was geslonken tot 73,1 miljoen, vergeleken met een jaar eerder. Toch blijven analisten terughoudend in hun prijsprognoses voor het lopende seizoen. Dit omdat de consumptie nu eenmaal lastig in te schatten is, net als de afzetkansen in China.

China
Over China gesproken, daar heeft de varkensprijs in de voorbije maanden een behoorlijke tik gekregen. Medio maart is de prijs gestabiliseerd op ruim 15 yuan per kilo, wat omgerekend neerkomt op €2 per kilo levend gewicht. Voor Chinese begrippen is dat echter een matige prijs. De prijs is zelfs zo hard gedaald, dat de Chinese regering recent 20.000 ton varkensvlees heeft opgekocht om de staatsreserves aan te vullen en daarmee de vleesmarkt wat te ontlasten.

De ontstane prijsdruk is deels een gevolg van de toegenomen productie die in 2022 met krap 5% groeide tot 55,41 miljoen ton. Daarbij zorgde de oplopende coronabesmettingen voor prijsdruk toen de maatregelen werden afgeschaft. Op de langere termijn kan dit vleesconsumptie in het land een boost geven, verwachten analisten. Het Amerikaanse landbouwministerie raamt de Chinese varkensvleesproductie voor dit jaar op 55,5 miljoen ton, een fractie hoger dus dan vorig jaar. Door de aantrekkende consumptie stijgt de Chinese import van varkensvlees met 4% tot 2,2 miljoen ton. Dit biedt zicht op een beetje extra exportvraag voor zowel Europa als de VS.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden