Shutterstock

Nieuws Overname

Gebroeders Fuite nieuwe koper slachterij Gosschalk

15 Maart 2023

Niet de VanDrie Group, maar Gebroeders Fuite uit Genemuiden neemt de nagenoeg failliete slachterij Gosschalk uit Epe over. Dit bevestigen bronnen en is tevens per brief door Gosschalk aan haar leveranciers medegedeeld. Daarmee dient een verrassende nieuwe koper zich aan, hoewel de overname niet onlogisch is als je op de situatie inzoomt.

Met dochteronderneming Fuite Veal heeft de veevoerfabrikant immers een eigen kalverintegratie. Dit bedrijf had eerder al een kalverslachterij in Amsterdam en later in het Twentse Tubbergen. Beide keren was dat geen succes en werden de activiteiten gestaakt. Met overname van Gosschalk mikt Gebroeders Fuite dus op een nieuwe kans in de slachterijwereld. In 2021 kocht Fuite ook al slachterij Beernink in Oldenzaal, waar een deel van eigen de kalveren wordt verwerkt. Wekelijks kunnen daar tot 1.500 kalveren worden geslacht. Fuite Veal exploiteert tevens een uitsnijderij in Almere.

Met de aanschaf van Gosschalk heeft Fuite ook de slacht weer volledig in eigen hand. Op dit moment wordt dat deels ondergebracht bij de VanDrie Group, die eerder nog een intentieverklaring had om Gosschalk over te nemen. Door acute geldproblemen bij Gosschalk, vanwege een faillissement van een Deense afnemer, werd die intentieverklaring gisteren ontbonden. Gosschalk gaf daarbij aan in een vergevorderd stadium van onderhandelingen te zijn met een nieuwe koper zonder in details te treden. De VanDrie Group zou de financiële gaten niet willen dichten, alvorens de deal zou goedgekeurd zijn door de mededingautoriteiten. Gebroeders Fuite ziet dat klaarblijkelijk wel zitten, hoewel het naar verluidt om betalingsachterstanden bij veehandelaren van ettelijke miljoenen euro's gaat. 

Hoe de overname er precies uitziet, is nog niet bekend. Aan haar leveranciers heeft Gosschalk meegedeeld dat de runderslachtingen voorlopig worden gecontinueerd. Of er bij Gosschalk in de toekomst ook varkens geslacht blijven worden of dat de focus wordt verlegd op kalveren en runderen, zal dus nog moeten blijken. Door alle tumult ligt de varkensslacht op dit moment nagenoeg stil. Ten slotte zullen ook de mededingingsautoriteiten nog groen licht moeten geven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox