Shutterstock

Analyse Varkens

Stabiele varkensmarkt toch volop in beroering

17 Maart 2023 - Wouter Baan

Niet zozeer de varkensprijzen, maar vooral de overnameperikelen rondom slachterij Gosschalk waren deze week onderwerp van gesprek. Dit houdt de gemoederen in de verder stabiele markt flink bezig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een onverwachte wending - en wat speculatie - werd duidelijk dat Gebroeders Fuite de nieuwe koper is voor slachterij Gosschalk. Hoewel de inkt nog niet onder de contracten staat, is er daarmee in de sector wel meer duidelijkheid ontstaan. Tegelijkertijd zijn er genoeg vragen, waarover in de komende weken vast meer duidelijk komt. Een van de onzekerheden is of er bij Gosschalk in de toekomst nog varkens geslacht blijven worden, of dat de slachterij zich concentreert op de rundertak. Van dit laatste heeft het alle schijn van, zo geven insiders aan.

Op dit moment moet de sector het ook al een paar weken zonder de capaciteit van Gosschalk stellen, gezien de varkensslacht door alle tumult stilligt. De varkens (zo'n 10.000 in de week) vinden echter gemakkelijk hun weg naar de andere slachterijen in Nederland, die in een markt met krimpende dieraantallen dus mogelijk een concurrent zien ontvallen. Op de Duitse markt is eveneens genoeg ruimte voor extra aanvoer uit Nederland. 

Pasen en China
In een meeslepende markt bewegen de varkensprijzen ondertussen al een paar weken stabiel. Ook de Duitse varkensprijs bleef deze week opnieuw staan op €2,28 per kilo, hoewel de Internetbeurs wel wat winst sprokkelde. Dit kan gezien worden dat de ondertoon positief is. Op de vleesmarkt is het in toenemende mate merkbaar dat Pasen en het voorjaar dichterbij komen. De retail vraagt om meer volumes. Wel blijven afnemers terughoudend met het afsluiten van lange termijncontracten. Dit vanwege de historisch gezien hoge prijzen. Daarbij is er onzekerheid in hoeverre de consumentenvraag inteert door de hogere prijzen in het vleesschap. Wat betreft de afzet van bijproducten zijn er signalen dat de Chinese vraag wat gaat aantrekken. Dit is een logisch gevolg van het loslaten van de coronamaatregelen aldaar. 

Op dit moment is er geen aanleiding om aan de varkensprijzen te sleutelen, waardoor de DCA Beursprijs blijft staan op €2,19 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert vlak op €1,73. De hoop in de primaire sector is dat een plusje binnen enkele weken mogelijk is. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox