ForFarmers (bewerking BB)

Analyse Voer

ForFarmers kiest met Pieter Wolleswinkel in belang boer

3 April 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Over de vele wisselingen binnen het management van ForFarmers in de afgelopen maanden valt bijna een boek te schrijven. Met Theo Spierings dacht het beursgenoteerde veevoerconcern een zwaargewicht te hebben om de boel weer op de rit te krijgen, maar persoonlijke omstandigheden gooien roet in het eten. Nu mag boerenzoon Pieter Wolleswinkel (1977) de kar gaan trekken. De potentie als eindverantwoordelijke heeft hij zeker, maar deze zware rol komt waarschijnlijk eerder dan hem lief was.

Na het tijdperk Yoram Knoop zit het ForFarmers bepaald niet mee op bestuurlijk gebied. Chris Deen kwam vorig jaar zomer over van Aviko maar moest binnen drie maanden wegens ziekte zijn werk neerleggen. Een mededeling die door velen voor kennisgeving werd aangenomen, omdat Deen geen grote naam was. Als opvolger kwam ForFarmers tot veler verrassing uit bij voormalig Fonterra-CEO Theo Spierings, die de top van het bedrijfsleven al had ingewisseld voor een maatschappelijke carrière. ForFarmers-CFO Roeland Tjebbes is een bekende van Spierings en met wat bemiddeling van een headhunter werd hij binnen gehengeld. 

Eerherstel en vergroenen
Spierings kon geen nee zeggen tegen de verleidelijke uitdaging. Voor het geld hoefde hij het niet te doen, maar gevoelens van eerherstel en revanche speelden waarschijnlijk wel mee om bij ForFarmers aan de slag te gaan. Hoewel Spierings in principe niets meer te bewijzen heeft, was zijn afscheid bij Fonterra niet fraai. Bij ForFarmers kon hij in eigen land weer een – hopelijk mooi – nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn succesvolle carrière, maar dat is hem dus niet gegund.

Vol goede moed begon Spierings in januari nog aan zijn klus. Orde op zaken stellen en het schip weer tussen de boeien krijgen, was zijn devies. ForFarmers zat en zit immers in zwaar vaarwater. Door de krimpende dieraantallen staan de voerafzetvolumes op vrijwel alle markten met uitzondering van Polen onder druk. Daarbij gingen in de afgelopen jaren ook intern dingen mis, zoals inkoopmissers. Beleggers liepen massaal weg, mede ook vanwege de stikstofproblematiek in Nederland wat aan ForFarmers kleeft. Ook klanten gingen soms lopen, waardoor de voerafzet harder krimpt dan de markt.

Spierings wilde met ForFarmers vergroenen en mee in de tijdsgeest. Naar buiten toe heeft Spierings nooit gedetailleerd aangegeven wat hij met ForFarmers van plan was. Bij de toelichting op jaarcijfers in februari zou hij voor het eerst publiekelijk optreden, maar die ochtend bleek dat Spierings wegens omstandigheden er niet bij kon zijn. Daarna bleef het naar buiten toe een tijdje stil, maar waren er al wel signalen dat er 'iets speelde' rondom hem. Nu blijkt dat ook Spierings om gezondheidsredenen en privéomstandigheden zijn werk moet neerleggen. Na de ziekte van Chris Deen dus dubbele pech voor ForFarmers op bestuurlijk niveau.

'Eigen kweek' met vakkennis 
De Raad van Commissarissen had waarschijnlijk geen trek om wéér een zoektocht naar een opvolger te starten. Uit de eigen gelederen is Pieter Wolleswinkel daarom nu aangesteld als nieuwe CEO. In voetbaltermen is hij eigen kweek. Hij werkt sinds 2014 in diverse functies voor ForFarmers en komt van een gemengd boerenbedrijf. Zo leidde hij een jaar de varkensdivisie en schopte hij het uiteindelijk tot operationeel directeur. In zijn loopbaanplan stond al met potlood geschreven dat hij uiteindelijk zou doorgroeien naar CEO. Dit komt alleen iets eerder dan gepland, zoals carrières wel vaker anders lopen.

Pieter Wolleswinkel is per 3 april benoemd als CEO van ForFarmers. 

In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft de nieuwe CEO ook inhoudelijk kennis van voer en vee. Wolleswinkel is namelijk opgeleid tot dierenarts. Hij komt over als een rustig en verstandig persoon, zonder sterallures. Iets wat goed past bij de vanouds boerencoöperatie en wat ook zeer gewaardeerd wordt door de klantenkring. Met de keuze voor Wolleswinkel zet ForFarmers het boerenbelang duidelijk centraal, al zit er ook een afbreukrisico aan als het misgaat. Naast voerproducent is ForFarmers immers ook een beursfonds, waarbij van de CEO financieel inzicht en strategisch vernuft wordt verlangd. Op dat vlak mag hij zich gaan bewijzen. 

Tussen het vertrek van Deen en de komst van Spierings kon hij al een paar maanden proeven aan de functie, toen hij samen met CFO Tjebbes de leiding in handen had. Nu mag hij op voor het 'echie'. Zijn LinkedIn-profiel was vanochtend kort na de persaankondiging aangepast met als bijschrift Proud to be ForFarmers. Aan hem de uitdagende taak om het beursgenoteerde voerbedrijf weer de flair te geven dat de afgelopen jaren stukje bij beetje afbrokkelde.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan 3 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10903585/forfarmers-kiest-met-pieter-wolleswinkel-in-belang-boer]ForFarmers kiest met Pieter Wolleswinkel in belang boer[/url]
Lijkt eindelijk positief nieuws. Rustig doorbouwen op eigen kracht.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Analyse Voer

Rust bij ForFarmers uit zich nog niet in beurswaarde

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers meldt weer winst en tankt vertrouwen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox