ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers gaat scherper op de kosten letten

4 Mei 2023 - Wouter Baan

De resultaten van ForFarmers in het eerste kwartaal staan opnieuw in het teken van volumekrimp. Om het rendement te bewaken, is ForFarmers daarom recent een reorganisatie gestart. Concrete kostenreductiegetallen worden daarbij niet genoemd.

In het eerste kwartaal daalde de totale voerafzet met 5,2%, waarbij de afzet van mengvoer met 6,4% omlaag ging. Vooral in de varkenssector loopt de voerafzet terug. Exacte tonnages en bedragen worden niet genoemd. De Ebitda liet wel een beperkte stijging zien, door betere resultaten in het cluster Duitsland/Polen. Ook het Verenigd Koninkrijk, waar de afzet richting de rundveehouderij verbeteringen laat zien, draagt hier positief aan bij. Daarmee laat het resultaat sinds lange tijd weer wat herstel zien, maar hierbij moet wel worden opgemerkt dat de cijfers vorig jaar stevig onderuit gingen.

Reorganisatie 
De recent aangetreden CEO Pieter Wolleswinkel zegt dat de kansen en bedreigingen in deze tijd kort op elkaar liggen. "Marktpositie én rendement zijn voor ons belangrijk. Daarom zijn we recent met een reorganisatie gestart, zodat de lokale aanpak effectief en efficiënt kan worden uitgevoerd." In de herziene strategie die eind vorig jaar kenbaar is gemaakt, werd de reorganisatie al kort aangestipt. De focus ligt hierbij op innovatie en kostenreductie.

ForFarmers wil niet extern communiceren hoeveel banen er gaan verdwijnen, maar volgens een woordvoerder gaat het om kleine aantallen. ForFarmers telt zo'n 2.500 medewerkers. Er gaat ook intern met functies worden geschoven, gezien de organisatie meer decentraal zal worden aangestuurd. Concreet betekent dit dat er meer verantwoordelijkheid komt te liggen bij de lokale managementteams in de verschillende landen.

Beurskoers
De beurskoers van ForFarmers beweegt de afgelopen weken stabiel rond €3 per aandeel, maar daalde vanochtend aan het begin van de handelsdag behoorlijk. Half april maakte het bedrijf bekend te starten met een inkoopprogramma van eigen aandelen. De ingekochte aandelen worden gebruikt voor het beloningsbeleid voor het management. In tegenstelling tot het verleden worden bonussen nu in aandelen uitgekeerd in plaats van geld. Het gaat om maximaal 625.000 aandelen, voor een maximaal bedrag van €3.125.000.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden