Shutterstock

Nieuws Varkens

Minder besmettingen van Afrikaanse varkenspest

23 Mei 2023

Het aantal uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in de Europese Unie is in 2022 afgenomen, zo concludeert de Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA). Het aantal uitbraken daalde zowel onder wilde zwijnen als varkenspopulaties. De ziekte werd in 8 EU-landen onder varkens geconstateerd en in 11 EU-landen onder wilde zwijnen.

Dat het aantal besmettingen afneemt betekent niet dat de bedreiging voor de varkensvleessector over is, zo schrijft EFSA's operationeel directeur Bernhard Url in een persbericht. De afgelopen tien jaar heeft AVP de Europese varkensvleessector stevig ontwricht. Hoewel de maatregelen tegen het virus effectief blijken is het algemene beeld in de EU nog altijd niet positief te noemen, aldus Url.

Gemiddeld gezien daalde het aantal uitbraken met maar liefst 79% ten opzichte van 2021. De afname was het sterkst in landen als Bulgarije, Roemenië en Polen. Uitbraken kwamen voor onder varkens in Bulgarije, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Polen Roemenië en Slowakije.

Roemenië meest geraakt
Onder wilde zwijnen nam het aantal uitbraken in de EU met 40% af vergeleken met 2021. Dit is de eerste daling van het aantal uitbraken onder wilde zwijnen sinds 2014. Roemenië kreeg met 327 gevallen de meeste uitbraken voor zijn kiezen. Maar liefst 87% van alle uitbraken binnen de EU vonden in het Oost-Europese land plaats. Daarnaast kregen vier landen die aan de EU grenzen met uitbraken te maken, namelijk Moldavië, Noord Macedonië, Servië en Ukraine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Matthijs Bremer

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Nieuws Varkens

Zuid-Korea staat import Duits varkensvlees weer toe

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox