Shutterstock

Analyse Varkens

Hoe de biggenmarkt een verrassende draai maakt

30 Mei 2023 - Wouter Baan - 2 reacties

Andere jaren waren de biggenprijzen in deze tijd van het jaar allang op zijn retour. De verwachting in de markt was dat de biggenprijzen spoedig zouden gaan dalen, maar nu trekt de markt ineens aan. Waar komt deze verrassende wending vandaan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de biggenmarkt is niet in een paar woorden te vatten en gaat bovendien alle kanten op. De individuele zienswijze van een handelaar is daarbij sterk afhankelijk van hoe die in de markt gepositioneerd zit. Wie sterk afhankelijk is van de Spaanse markt is veel negatiever dan degenen die veel op Duitsland zitten. De afzet op de binnenlandse markt zit hier qua stemming tussenin.

Spaanse afzet loopt terug
De negativiteit rond de Spaanse markt komt doordat de afzet naar Spanje al een paar weken haarscheurtjes vertoont. Dit is ook goed te verklaren. Biggen die nu worden opgelegd, komen immers pas als vleesvarken op de markt als het toeristenseizoen goed en wel voorbij is. De afzwakkende Spaanse vraag blijkt ook uit de exportcijfers, die al een paar weken op rij een dalende tendens laten zien, maar (tot week 20) nog wel boven 30.000 zitten. Vermoedelijk zullen de aantallen in de zomermaanden verder terugzakken. De Spaanse biggenprijs is ondertussen op zijn retour en daalde afgelopen week opnieuw, dit keer met €2,50 tot €86,50 per big.

Duitse vleesvarkenshouder krijgt vertrouwen
De stemming op de Duitse markt is veel positiever. Door de fors gekrompen zeugenstapel is het biggenaanbod ronduit schaars. De schaarste wordt extra blootgelegd door de aantrekkende vraag van Duitse vleesvarkenshouders. Door recordhoge varkensprijzen neemt het vertrouwen in de mesterij steeds meer toe. Dit herstel kreeg in de afgelopen week nog eens een extra boost door de stijging van de varkensprijs in Duitsland. Dit trekt ook de Nederlandse varkensmarkt mee omhoog, al verhoogt Vion deze week met de rem erop. De Duitse biggenprijs (VEZG) stijgt deze week met €3,50 tot €87 per big. Deze verrassend grote stap omhoog hadden overigens maar weinig mensen zien aankomen. Dit gezien de toeslagen op de Duitse markt in de afgelopen weken juist wat onder druk kwamen te staan.

Nederlandse markt in verwarring
De uiteenlopende prijsbewegingen in Spanje en Duitsland brengt de Nederlandse markt in verwarring. Eigenlijk leek de biggenprijs toe te werken na een seizoensmatige daling, zoals we vorige week ook schreven. De stijgende Duitse prijs geeft echter een andere kijk op de zaak. Hoewel het biggenaanbod seizoensmatig weer oploopt, staat de markt nog altijd in het teken van schaarste. Nu de gebroken weken weer achter de rug zijn en er weer volop wordt geslacht, komt er weer meer plaatsingsruimte vrij. Daardoor zal de schaarste nog wel een tijdje aanhouden, denken handelaren.

Ondanks dat veel handelaren weinig voor een prijsverhoging voelen, laat de DCA BestPigletPrice deze week op basis van de opgaven toch een stijging zien. De stap naar boven is weliswaar bescheiden vergeleken met het Duitse prijsgeweld, maar met een verhoging van €0,50 tot €78 vestigt de BPP wel een nieuw record.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden