Shutterstock

Analyse Varkens

Slachterijen maken slechte beurt bij varkenshandel

2 Juni 2023 - Wouter Baan

De aantrekkende varkensprijzen afgelopen week zijn geen opmaat naar meer. De Duitse varkensprijs vlakte deze week af en Nederlandse slachterijen volgden de verhoging van de DCA Beursprijs maar ten dele. Dat laatste zorgt bij de varkenshandel voor veel chagrijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de varkenshouderij met het huidige prijsniveau in financieel opzicht rendeert, blijft er honger naar meer. Daarom is het ook een flinke tegenvaller dat Nederlandse slachterijen eensgezind slechts met 3 cent omhooggingen, terwijl 5 cent toch echt de richting was die de handel had aangegeven. 

Sowieso houden slachterijen elkaar opvallend 'vast' in de prijszetting. Zowel Van Rooi, Compaxo, Westfort als de Pali Group noteren gebroederlijk €2,16 per kilo. Sinds maart al zijn de roepprijzen identiek, terwijl er vaak een centje of meer tussen zit. Enkel Vion staat exclusief btw gerekend drie cent hoger. Dus komt het grotendeels op de toeslagen aan om elkaar af te troeven. Het aftroeven is zeker ook aan de orde, want er wordt spreekwoordelijk hard aan de varkens getrokken.  

Volle slachtweken
De afgelopen weken werd de krapte weliswaar nog gecamoufleerd, maar dat zal de komende tijd anders worden als er weer alle dagen wordt geslacht. In de katholieke delen van Duitsland wordt volgende week donderdag Sacramentsdag gevierd en valt er wel opnieuw een slachtdag uit. Wellicht dat daardoor de prijsopleving niet doorzette.

Handelaren geven aan Duitsland een interessant alternatief te vinden, zeker nu de Nederlandse slachterijen met de hand op de knip muteren. Mogelijk dat er daarom in de komende weken meer levende varkens naar Duitsland gaan. Dit kan de seizoensmatige daling van het varkensaanbod in ons land laten versnellen. 

Concurrentie in Azië
De impulsen vanuit de vleesmarkt zijn te summier om de levende markt verder te laten stijgen. De afzet van barbecueonderdelen loopt goed door, maar afzet van bijproducten is maar 'zozo'. De concurrentie vanuit Brazilië en de Verenigde Staten is al langere tijd moordend, zo wordt vanuit de vleeshandel aangegeven. Qua prijszetting is Europa simpelweg te duur, ondanks de zwakker wordende euro.

Op dit moment is een verdere stijging van de varkensprijs niet aan de orde. Op een enkeling na wil de Nederlandse varkenshandel ook zeker niet tegemoetkomen aan slachterijen. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €2,30 per kilo. De prijs van levende varkens blijft gelijk op €1,82 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden