Na een periode met bijna wekelijkse prijsstijgingen, schakelt de varkensmarkt een versnelling terug. De ondertoon op de markt is door het krappe aanbod - dat leidt tot extreem lage slachtaantallen - nog steeds goed, al worden verdere prijsverhogingen wel minder vanzelfsprekend.
Het zijn voor slachterijen uitdagende tijden die bij menig CEO in de branche tot hoofdbrekens leidt en wellicht bij de financiële afdeling nog meer. De recente prijsrally wordt als een uitputtingsslag ervaren, maar men moet qua prijs wel mee in de kopgroep om de slachtlijnen nog een beetje gevuld te krijgen. Met 274.718 is het Nederlandse slachtcijfer afgedaald tot een extreem laag niveau voor volle slachtweken. Duitse slachterijen komen nog maar amper boven 700.000.
In de huidige markt kunnen slachterijen het bijna niet permitteren om afwijkend te noteren. Vion probeerde het, maar moest bakzeil halen. Duitse slachterijen halen het momenteel niet in hun hoofd om een Hauspreise af te kondigen. Dat de Duitse varkensprijs deze week opnieuw niet verder steeg, was dan ook vast een opluchting voor slachters die daarmee een adempauze krijgen.
Lastig in te schatten
Of de varkensprijzen in de komende weken verder aantrekken, is nog lastig in te schatten. Het aanbod is extreem krap en wordt vermoedelijk nog krapper. Veel zal ook afhangen van de vleesafzet. Hoewel het prima zomerweer is, neemt de vraag naar barbecue-onderdelen volgens insiders nu iets af. Vaak 'ontploft' de vraag tijdens de start van het seizoen om vervolgens terug te zakken. Dit is ook af te lezen aan de karkasonderdelen prijzen die kalmer muteren. Een prijsstijging is sterk afhankelijk van de Europese consumptie, want de exportmarkten daarbuiten prikkelen al tijden niet. Europese partijen zijn veel duurder dan de Amerikaanse en Braziliaanse concurrentie. Daar komt nog bij dat de euro recent in waarde is gestegen.
Vakantieperiode op komst
Historisch gezien beweegt de varkensmarkt vaak kalm tijdens de vakantieperiode. Wanneer een paar procent van de Nederlanders het land uit is, is dat goed merkbaar in de verssegment-verkopen. De afgelopen vijf jaar kwam een prijsstijging die periode dan ook niet voor. Toch zou de markt ook zomaar nog een stap kunnen zetten de komende weken, want door het extreem krappe aanbod worden seizoenpatronen steeds minder waarneembaar. Dit blijkt ook wel uit de afwijkende bewegingen op de biggenmarkt.
Komende week blijft de DCA Beursprijs staan op €2,37 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert eveneens gelijk op €1,88 per kilo.
Klik hier voor een toelichting op de notering.