Eigen foto

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

12 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De Chinese douane heeft de importen van varkens uit Kroatië, Bosnië en Herzegovina in verband met nieuwe besmettingen van Afrikaanse varkenspest (AVP), zo blijkt uit een verklaring van de Chinese overheid. Alle varkens uit de betreffende landen worden teruggestuurd en het vlees wordt vernietigd. Dichter bij huis gaat het beter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beslissing komt niet als een verrassing. De drie landen werden eind juni getroffen door het virus. Om verspreiding in het land te voorkomen kiest China er vrijwel altijd voor om de grenzen voor vlees en vee uit de getroffen landen stil te leggen. Inmiddels zijn 23 Europese landen door Afrikaanse varkenspest (AVP) getroffen. Overigens spelen de drie landen op de wereldmarkt amper een rol van betekenis.

Gemengd beeld
De cijfers lijken een tegenstrijdig patroon over de vordering van de ziekte zien. Aan de ene kant lijkt het aantal besmettingen onder wilde dieren af te nemen. Aan de andere kant breidt de epidemie zich nog altijd uit naar nieuw gebied en werden in Polen in het eerste half jaar van 2023 meer besmettingen bij varkenshouders geconstateerd dan in dezelfde periode van 2022. In het Oost-Europese land werd eind juni de tiende besmetting op een varkenshouderij van het jaar gemeld. Vorig jaar waren dat er nog slechts vier.

Dicht bij huis gaat het een stuk beter. In Duitsland neemt het aantal besmettingen juist af. In juni werden in de meeste weken rond de acht besmettingen per week gemeld, met een enkele uitschieter van meer dan tien besmettingen per week. In de winter lag het aantal besmettingen per week geregeld tussen de dertig en de 75. Inmiddels staat de teller in Duitsland op 5.442 besmettingen onder wilde zwijnen.

De strijd zet zich voort
Inmiddels hebben Frankrijk en Italië besloten om de samen te werken voor de bestrijding. Beide landen hebben een gezamenlijke actiegroep opgericht om het aantal besmettingen in te dammen. In Italië zijn inmiddels 706 uitbraken onder wilde zwijnen geconstateerd en dat resulteerde al in twee besmettingen onder vee. De laatste vond plaats aan de Franse grens en dat heeft het buurland tot actie aangezet. De hulp is welkom, want in verschillende media geven Italiaanse autoriteiten aan overweldigd te zijn door de sterke toename in het aantal besmettingen.

Ook Duitsland werkt hard aan het bestrijden van de epidemie. Zo heeft Saksen al besloten om hun wilde zwijnenpopulaties permanent te verminderen. Daarnaast richt de deelstaat beschermingszones in waar geen wilde zwijnen mogen leven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox